Zi mare la Guvern! Se aprobă compensarea facturilor la energie

Zi importantă în Guvernul României. Urmează să se aprobe compensarea facturilor la energie pentru consumatorii casnici.

Anunțul a fost făcut de către premierul Florin Cîțu care a spus că nu mai este timp și pentru o soluție care să vizeze consumatorii non-casnici.

Guvernul aprobă compensarea facturilor la energie
Așa cum am precizat, măsura este valabilă numai pentru consumatorii casnici, nu și pentru IMM-uri. Cîțu a anunțat că varianta finală în care vom ști ce procent suportă statul și ce procent suportă primăriile, va fi prezentată la finalul ședinței de Guvern de către Ministrul Energiei.

Premierul le-a transmis românilor să fie liniștiți că vor avea parte de această compensare pe perioada sezonului rece. Cîțu a spus că românii care nu se declară vulnerabili vor beneficia în mod automat de prevederile Ordonanței de Urgență care va fi aprobată de Guvern.

Dacă cineva se declară vulnerabil şi există şi această compensare, atunci poate să primească mai mulţi bani şi din compensare, atunci va primi diferenţa, deci vom merge şi în paralel. Cine se declară vulnerabil poate să beneficieze şi de cealaltă variantă, cine nu se declară vulnerabil beneficiază doar de ordonanţă, a precizat premierul Cîțu.

De la 1 noiembrie se aplică legea consumatorului vulnerabil
Legea care vine în sprijinul românilor intră în vigoare de la 1 noiembrie, ceea ce înseamnă că în mai puțin de o lună. Legea stabilește criteriile de încadrare în categoria consumatorilor vulnerabili de energie, măsurile de protecţie socială şi accesul la resursele energetice pentru satisfacerea nevoilor esenţiale ale gospodăriei.

Legea consumatorului vulnerabil de energie a fost votată de Camera Deputaților în calitate de for decizional pe 17 septembrie, cu 281 de voturi pentru, o abținere și niciun vot împotrivă.

Valoarea de referinţă, în funcţie de sistemul de încălzire utilizat, se actualizează prin hotărâre a Guvernului şi nu poate fi mai mică de 250 lei/lună pentru gaze naturale; 500 lei/lună pentru energie electrică și 320 lei/lună pentru combustibili solizi şi/sau petrolieri.