Zelenski părăseşte Ucraina. Anunţ de ultimă oră făcut cancelarul Germaniei

Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi român Klaus Iohannis, premierii german Olaf Scholz şi talian Mario Draghi au fost primiţi joi, la palatul prezidenţial, la Kiev, de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ”acceptat o invitaţie” din partea cancelarului german Olaf Scholz de a participa la următorul summit G7, la sfârşitul lui iunie, în Bavaria, anunţă joi şeful Guvernului Germaniei, care deţine preşedinţia grupului, în cursul unei vizite în Ucraina, relatează AFP.

”Îţi mulţumesc, Volodimir Zelenski, pentru că mi-ai acceptat invitaţia de a participa la summitul G7” prevăzut în perioada 26-28 iunie, într-un complex al Castelului Elmau (sud), anunţă într-un mesaj postat pe Twitter Olaf Scholz.

Cancelarul german nu precizează dacă Volodimir Zelenski – care nu apărăsit Ucraina de la invazia Rusiei, la 24 februarie – urmează să participe fizic la summit în Bavaria sau dacă va interveni printr-o legătură video.

”Am acceptat cu recunoştinţă invitaţia partenerilor noştri de a participa la evenimente internaţionale majore” – şi anume la summitul G7, în Germania, iar apoi la summitul NATO, la Madrid, la invitaţia secretarului general Jens Stoltenberg, confirmă preşedintele ucrainean tot într-un mesaj postat pe Twitter.

Preşedinţii francez Emmanuel Macron şi român Klaus Iohannis, premierii german Olaf Scholz şi talian Mario Draghi au fost primiţi joi, la palatul prezidenţial, la Kiev, de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Cei patru lideri europeni s-au fotografiat cu Zelenski la intrarea în sediul preşedinţiei. Ei au vizitat mai înainte oraşul Irpin, situat la periferia capitalei ucrainene şi devastat de confruntări armate intense în martie. Ei au fost înconjuraţi de mai multe echipe de securitate, militari ucraineni şi numeroşi jurnalişti.

Macron, Iohannis, Scholz şi Draghi au fost primiţi în mod oficial de către autorităţile ucranene şi au vorbit despre situaţia oraşului şi timpul necesar reconstrucţiei.

Aproximativ 75% dintre imobilele din oraş au fost avariate. Populaţia nu mai poate reveni să trăiască în oraş. Pe un zid, inscripţia ”Make Europe not war” trimite la răpirea mitologică a Europei de către Zeus. Ucraina cere o procedură accelerată în vederea unei aderări la Uniunea Europeană.