Volodimir Zelenski, după atacurile din Bucea și Kramatorsk:

La doar câteva ore după atacul sângeros asupra gării din orașul ucrainean Kramatorsk, în urma căruia au murit cel puțin 50

de civili, președintele Volodimir Zelenski a vorbit despre atrocitățile din stația de tren.

„Nu mai pot să plâng”, spune el.

Președintele ucrainean a fost întrebat, într-un interviu acordat publicației BILD, dacă urăște Rusia.

„Da, simt ură față de Rusia, față de soldații ruși. Când văd aceste imagini în fața ochilor mei. Copii uciși, fără picioare, fără brațe. Este groaznic”, a spus Zelenski.
Ca tată, se gândește la copiii săi în astfel de momente. Sunt momentele precum absolvirea sau nunta, „atunci te gândești la părinții copiilor morți. Atunci te gândești că nu vor trăi niciodată aceste momente cu copiii lor”, a explicat, emoționat, președintele Ucrainei.

Întrebat despre masacrul de la Bucea și atacul cu rachete de la Kramators, Zelenski a spus: „Nu mai am lacrimi, nici măcar nu mai pot să plâng”.

„Ce se întâmplă în aceste sate din sud, cum ar fi lângă Kherson, Zaporizhia și în est – nu știm. Multe orașe au fost pur și simplu complet distruse. Fără case, fără oameni – nu știu ce vom găsi acolo”, a adăugat sursa citată.

Cel mai rău lucru pe care l-a auzit în ultimele zile
Un politician de frunte din UE a vrut să vadă dovezi de la președintele ucrainean că toate crimele de război de la Bucea nu au fost înscenate! Aceasta este propaganda pe face o folosește Kremlinul.

„Arată-ne dovezi că nu a fost pus în scenă”, i s-ar fi cerut lui Zelenski de un șef de guvern european.

Întrebat dacă Germania a fost principalul vinovat pentru care au existat întârzieri repetate în sancțiuni, președintele ucrainean a spus clar: „Da, unele țări, Germania este una dintre ele, sunt împotriva embargoului pe petrol și gaze. Mă bucur că al 5-lea pachet (de sancțiuni UE- n.red.) include embargoul cărbunelui și lemnului.”

De altfel, spune liderul de stat, Germania a fost precaută cu privire la sprijinirea Ucrainei.

„Germania nu ne-a sprijinit cu arme. Germania a spus deschis că nu vom fi membru NATO. Dar dacă rămânem sinceri: retorica Germaniei s-a schimbat. Germania este conservatoare și rece – dar trenul s-a mișcat”, spune Zelenski.

Președintele ucrainean a subliniat încă o dată că oamenii din Germania nu sunt deloc reci sau insensibili. A văzut marile demonstrații pentru Ucraina: „A fost mult sprijin. Acolo am văzut chipul germanilor!”

Mai există loc de discuții între Zelenski și Putin?
În trecut, Zelenski a subliniat în repetate rânduri că va sta la aceeași masă cu Vladimir Putin pentru negocieri. Acest lucru este valabil și astăzi, potrivit președintelui ucrainean.

„Astăzi, Ucraina nu are de ales decât să se așeze la masa negocierilor. Dar în afară de Rusia, nicio altă putere nu are capacitatea de a opri acest război. El singur decide când se va termina acest război”, a declarat Zelenski pentru BILD.

La finalul interviului, Zelenski a fost întrebat ce vede când închide ochii, înainte de culcare. „Nu vad nimic. Este foarte greu să dormi. Nu-mi amintesc ultima dată când am dormit bine”, a răspuns el.