Volodimir Zelenski a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace! Se cere o abatere de la procedură pentru președintele Ucrainei

Se cere redeschiderea procedurii de nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Pace, pentru Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski a fost propus pentru Premiul Nobel pentru Pace, chiar dacă termenul pentru înscrieri a expirat.

Mai mulți membri ai Parlamentului European și ai guvernelor din diferite țări europene au cerut Comitetului Nobel să ia în considerare nominalizarea, având în vedere contextul actual.

36 de membri ai Parlamentului European și ai guvernelor din diferite țări europene au semnat scrisoare prin care se adresează Comitetului Nobel.

Aceștia cer o abatere de la procedură și extinderea procedurii de nominalizare până la 31 martie, termenul-limită expirând

pe 31 ianuarie. În scrisoare se subliniază condițiile speciale actuale, iar nominalizarea este prezentată ca un semn de

solidaritate pentru Ucraina. Printre semnatari se numără și europarlamentarul român USR, Vlad Botoș.

„În lumina evenimentelor fără precedent din punct de vedere istoric, solicităm respectuos Comitetului Premiului Nobel

pentru Pace să redeschidă și să reconsidere procedura de nominalizare în 2022 pentru Premiul Nobel pentru Pace!”, se arată în scrisoare.

Volodimir Zelenski, propus pentru Premiul Nobel pentru Pace

„Lumea este șocată de imaginile de război care vin din Ucraina. Milioane de familii trăiesc acum în frică, casele și

mijloacele de trai le sunt amenințate de bombardamente și de o armată invadatoare.

Suntem martori la curajul poporului ucrainean care a rezistat acestui război purtat asupra lor de către Federația Rusă.

Ucraineni și bărbați curajoși luptă pentru a păstra democrația și autoguvernarea. De la sfidarea președintelui ucrainean

ales democratic, Volodimir Zelenski, până la bărbatul cu lacrimi în ochi care își ia rămas bun de la familie pentru a lupta pentru țara sa, oamenii din toată Ucraina se ridică pentru a rezista forțelor autoritarismului.

Cuvintele noastre de simpatie și sprijin cu greu pot face dreptate sacrificiilor pe care le fac pentru principiile drepturilor omului și păcii.

În prezent și în întreaga lume, concetățenii democrați își pun toți aceeași întrebare: ce putem face pentru a sprijini poporul Ucrainei? Credem că acum este momentul să le arătăm poporului Ucrainei că lumea este de partea lor. Prin urmare, vă solicităm cu umilință, Comitetul, să luați în considerare:

Extinderea și, prin urmare, redeschiderea procedurii de nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Pace până la 31 martie 2022, pentru a permite nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace pentru președintele Zelenski și poporul Ucrainei.

Deși suntem conștienți că aceasta este o abatere de la procedură, credem că este justificată de situația actuală, fără precedent. Este datoria noastră democratică să luptăm în fața autoritarismului și să sprijinim un popor care luptă pentru democrație și dreptul său la autoguvernare”, se precizează în scrisoare.