Vladimir Putin nu mai vrea să fie numit „președintele” Rusiei. Naționaliștii pro-Kremlin cer termenul de „conducător”

Un partid pro-Kremlin a solicitat ca Vladimir Putin să fie numit „conducătorul” Rusiei și nu „președintele” Rusiei, într-o încercare de a se îndepărta lingvistic de cuvinte de proveniență occidentală.
Mai exact, Partidul Liberal Democrat (LDPR), partid de orientare naționalistă, a propus înlocuirea termenului „președinte” cu „pravitel”, care în traducere înseamnă „conducător”, deoarece, membrii partidului sunt de părere că, termenul nu a prins încă rădăcini în Rusia, a informat RIA Novosti în cursul zilei
Membrii LDPR sunt de părere că termenul „președinte” „i-a făcut întotdeauna de rușine”. Partidul a precizat în propunerea sa că termenul a fost folosit pentru prima dată la sfârșitul secolului al XVIII-lea în SUA și „mult mai târziu s-a răspândit în întreaga lume”.
Termenul de „președinte” nu este înrădăcinat în Rusia, declară naționaliștii
„În țara noastră, după standardele istorice, acesta este în general un cuvânt nou și, până când prinde rădăcini complet, îl putem înlocui fără probleme.
De exemplu, cu sintagma șef de stat sau cuvântul conducător. Ambele sunt mai mult de înțeles pentru urechea rusă”, au menționat membrii partidului naționalist.
Această propunere a fost anunțată la aproape cinci luni de la începutul războiului din Ucraina, care a deputat la ordinul dat de președintele Vladimir Putin și care a făcut până avum zeci de mii de victime.
Vladimir Jirinovski, liderul naționalist al LDPR care s-a stins din viață în luna aprilie a acestui an, a solicitat în repetate rânduri încoluirea termenului „președinte” cu „conducător suprem”, pentru a distanța titulatura de cea de proveniență străină.
In anul 2020, Duma de Stat din Rusia, camera inferioară a Parlamentului, a respins inițiativa. Conform publicației Newsweek, Kremlinul a transmis atunci că Vladimir Putin nu are nicio opinie referitor la acest subiect.
„Există… unele propuneri foarte curioase printre cele înaintate. De exemplu, ei (n.r. LDPR) au propus
redenumirea funcției de șef al statului în lider suprem”, a afirmat la vremea respectivă Pavel Krașeninnikov, co-președintele unei comisii guvernamentale care analizează aspecte de ordin constituțional.
„Totul e la nivel de discuție”, a declarat atunci și Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus. Jurnaliștii de la Newsweek au cerut un punct de vedere oficial de la Ministerul Rus de Externe.