Vizita la medicul de familie, obligatorie! Românii care nu se duc vor fi amendați

Casa Națională de Asigurări de Sănătate va adopta noi pachete de prevenție, care vor deveni obligatorii.

Reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au anunțat că urmează să introducă pachete de prevenție pentru a descoperi din timp amenințările sanitare.

Acest lucru ar veni, însă, și cu câteva obligații pentru români, căci persoanele care nu se vor prezenta periodic la medic riscă să primească amenzi usturătoare.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a transmis că astfel de măsuri au fost deja adoptate în mai multe state, pentru ca cetățenii să poată descoperi din timp problemele de sănătate cu care se confruntă.

Pachetele de prevenție urmează să devină obligatorii în țara noastră de anul viitor, iar de atunci românii vor trebui să treacă periodic pe la medicul de familie: „Când merg, se trezesc cu comorbidități și

cu patologii asociate și cu presiune foarte mare pe sistemul sanitar. De aceea, în țările civilizate, se pune foarte mare accent pe profilaxie.

Să descoperi din timp o patologie, presiunea pe sistemul medical scade, iar șansele de supraviețuire și de patologii la distanță scad semnificativ.”

, a declarat medicul de familie Luminița Boitor, pentru antena3.ro.

România, la coada clasamentului atunci când vine vorba de controalele periodice la medic
Măsurile pe care CNAS plănuiește să le implementeze au rolul de a-i trimite pe români la medic, cât mai des cu putință. Ultimele sondaje Eurostat arată că țara noastră se află la coada clasamentului, atunci când vorbim de controlul medical.

În 2021, 40% dintre cetățeni au declarat că nu au mers deloc la medicul de familie și nu s-au interesat care este starea lor de sănătate.