Vine seceta peste România. Românii vor tânji după o picătură de apă

După ploi abundente urmează o perioadă lungă de secetă, avertizează specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie. 2020 a fost un an extrem de secetos, iar previziunile nu sunt bune nici pentru 2021.

Dacă acum alternează zilele de caniculă și cele cu ploi torențiale, în a doua parte a verii vom tânji după precipitații.

Secetă în România, în a doua parte a verii
Directorul ANM, Elena Mateescu a declarat pentru Digi24 că urmează o perioadă secetoasă în România. Anul trecut a fost excesiv de secetos și la asta ar trebui să ne așteptăm și în 2021. Vom resimți lipsa ploilor cu precădere în a doua parte a verii.

În prima jumătate a acestui an am avut parte de fenomene meteorologie extreme. Numai în luna iunie, specialiștii ANM au emis 68 de avertizări meteo de cod roșu. De asemenea, directorul ANM a precizat că nu s-a mai întâmplat să avem cod roșu de caniculă timp de două zile la rând în partea de vest a țării.

Iată ce a declarat directorul Administrației Naționale de Meteorologie:

Observăm ce se întâmplă cu fenomenele meteo extreme, periculoase: în luna iunie acest an am emis 68 de avertizări meteorologice de tip nowcasting de Cod roşu. În 24 de ore este prima dată când emitem mai mult de 36 de astfel de avertizări. Pentru prima dată în luna iunie am avut Cod roşu de caniculă în partea de vest a ţării, două zile consecutiv. Acest lucru nu face decât să confirme că într-adevăr schimbările observate în evoluţia condiţiilor climatice din ţara noastră nu sunt o excepţie, ci o certitudine, a declarat directorul ANM.

Schimbările climatice își pun amprenta asupra țării noastre. Ultimii 20 de ani au fost cei mai calzi din istoria măsurătorilor meteorologice.

La această oră sunt în vigoare două coduri de caniculă, unul galben și unul portocaliu care vizează cea mai mare parte a țării.

Fenomenele vizate sunt: val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic accentuat. Este în vigoare și o atenționare meteorologică de instabilitate atmosferică temporar accentuată.