VIDEO | Stațiunea Mamaia, tot mai evitată de către turiști: „Prețuri duble, triple chiar!”

În timp ce stațiunile din sudul litoralului câștiga tot mai mult teren, statiunea Mamaia rămâne Cenușăreasa litoralului românesc. Nu serviciile, ci condițiile din statiune ii alunga pe turiști.
Scoicile ascuțite, calitatea nisipului, prețurile exagerate dar și igiena precară sunt principalele motive.
Cel mai slab sezon estival pentru Mamaia
Stațiunea Mamaia se confruntă cu cel mai slab sezon estival din ultimii 30 ani. În timp ce turismul din
Eforie Nord a crescut cu 20% anul acesta, numărul celor care aleg Mamaia a scăzut cu același procent.
O scădere care a venit la pachet cu plaje pustii și terase goale.
„Ieri de exemplu am fost în Mamaia Nord. Prețurile duble ca aici, triple chiar… și pe urmă ne-am retras. Oricum ar fi, exista prea multă lăcomie și egoism.”
Hoteluri și terase pustii în Mamaia
Nemulțumirile nu sunt legate doar de prețurile în continuă creștere. Mulți turiști sunt dezamăgiți și de condițiile de pe plaje.
„- Suntem foarte nemulțumiți.
– De ce?
– Pai uitați cum e, nu puteți să intrați și apa este foarte murdară!”
„Anul trecut berea era 9 lei și acum 17, 18, 20!”
„Eu compar cu Ucraina pentru că suntem din Odessa și tot avem plaja alături. Sunt mai scumpe aici decât la noi. Dacă aici sunt 35-50 lei, la noi 20 lei (n.r.- șezlongurile).”
Ionut Nedea, director agenție de turism: „Sunt nemulțumiri punctuale, avem și note slabe pe hoteluri acolo unde nu s-a făcut curățenie sau turiștii au fost nemulțumiți de serviciile de masă sau alte probleme la recepție.”
Stațiunile din sudul litoralului, în avantaj
Si totuși, dacă va întrebați de ce sudul litoralului câștiga tronul sezonul acesta, răspunsul e simplu: prețuri mult mai accesibile, nisip mai fin, hotelieri atenți la nevoile turiștilor, dar și parcare gratuită.
Nicolae Bucovală, hotelier: „Categoric că Eforie nord este o stațiune în care primarul și-a înțeles rolul.(…) Gradul de ocupare mă apropii de 95-97%, sunt plin de câteva zile.(…)
Nu pui o parcare la tariful ăsta de 96 lei, 5 zile sunt aproape 500 lei în care practic i-a luat pâinea de la gura turistului care vine la mare. Cu 500 lei poate sa mănânce în cadrul hotelului și mai rămân și bani pentru benzină!”
Și afaceristul Muhammad Murad, care deține mai multe hoteluri de lux la malul mării, acuză că autoritățile locale au pus turiștii pe fugă din nordul litoralului.
Muhammad Murad, om de afaceri: „ Mamaia, din păcate, a devenit un fel de oraș și chiar nu mai aduce confort turiștilor care ajung aici. În luna iunie, și îmi asum ce spun, camera era la un hotel de trei stele 200 de lei, iar parcarea 100 de lei. Aici cred că e o mare vină aparține autorităților locale. Deci, pentru domnul Chițac, turismul nu e neapărat o preocupare.”
În urmă cu câteva zile, primarul muncipiului Constanta a anunțat că va suspenda taxa de parcare pe timpul nopții. La nici 48h de la anunț, însă, edilul a decis să-și ia o vacanță binemeritată. Turiștii sunt nevoiți sa plătească in continuare parcarea, adică 96 lei.