VIDEO| Nivel de alertă ridicat pentru Ucraina. Anunțul MAE: „Evitați orice deplasare! Atenție deosebită!”

Având în vedere evoluția problemei din Ucraina și din regiunea Mării Negre, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat

ridicarea nivelului de alertă pentru Ucraina.

MAE a decis retragerea personalului diplomatic şi consular neesenţial de la misiunea diplomatică şi o parte a oficiilor consulare din Ucraina.

Au fost luate măsurile pentru repatrierea pe bază voluntară a membrilor de familie ai personalului diplomatic şi consular, procesul de repatriere a acestora fiind la acest moment finalizat în ce priveşte A mbasada României la Kiev
şi Consulatul General al României de la Odessa, scrie News.ro .

Măsuri de repatriere
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că a luat decizia retragerii personalului diplomatic și consular neesențial de la misiunea diplomatică şi o parte a oficiilor consulare din Ucraina.
Ministerul de Externe le recomandă românilor să evite orice deplasare în Ucraina șii să manifeste o atenție deosebită. MAE le recomandă celor care se află pe teritoriul Ucrainei să reevalueze necesitatea de a rămâne pe teritoriul țării, ținând cont de posibilele riscuri.

Totodată, MAE recomandă ferm evitarea deplasărilor în Peninsula Crimeea şi în zona de est a Ucrainei, respectiv în regiunile Doneţk şi Lugansk, precum şi în zona de frontieră a Ucrainei cu Federaţia Rusă şi Belarus, reamintind că situaţia de securitate se menţine tensionată şi fluidă.

Recomandările MAE
Potrivit textului publicat, MAE îi sfătuieşte pe cetăţenii români, inclusiv reprezentanţii mass-media, să fie vigilenţi, să evite aglomerările mari de oameni, să se informeze permanent din surse sigure şisă-şi ajusteze prompt planurile de călătorie, în funcţie de situaţia de securitate din zonă.
De asemenea, MAE recomandă cetăţenilor români care se află în Ucraina să manifeste atenţie sporită şi să respecte reglementările stabilite de autorităţile ucrainene.

MAE a anunțat că prin misiunea diplomatică şi oficiile consulare din Ucraina, este pregătit să acorde protecţie şi asistenţă consulară cetăţenilor români.

MAE le recomandă cetăţenilor români care se află în Ucraina să-şi notifice coordonatele prezenţei lor în Ucraina prin platforma e-consulat.ro( https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza) sau contactând telefonic cel mai apropiat oficiu consular (Ambasadei României la Kiev- +380936252717, Consulatul General Cernăuţi- +380635669918; Consulatul General Odessa- +380955412788; Consulatul Solotvino- +380682140918).