Victorie supremă pentru Ucraina! S-a întâlnit cu Zelenski. Vestea zilei vine din UE

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a ajuns vineri cu trenul din Polonia spre Kiev, capitala Ucrainei,

unde se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski, relatează DPA, potrivit Agerpres.

Ea este însoţită de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

Ursula von der Leyen, fost ministru german al Apărării, a plecat din micul oraş polonez Przemysl, situat la doar 13

kilometri de graniţa cu Ucraina. Spaţiul aerian al Ucrainei este închis din cauza războiului.

Ea este primul lider occidental care vizitează Ucraina de când au fost expuse în ultimele zile atrocităţile din oraşul Bucea din apropierea Kievului.

Împreună cu ea se află şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, şi premierul slovac Eduard Heger.

″În Ucraina cu Ursula von der Leyen. Suntem pregătiţi să discutăm propunerile noastre de ajutor cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi premierul Denis Şmigal. Pentru a ajuta (Ucraina) să obţină o perspectivă europeană prin crearea unei echipe pentru reforme. Pentru a oferi opţiuni pentru transportul de cereale, inclusiv grâu, şi pentru a spori creşterea folosirii hub-ului umanitar slovac”, a scris Eduard Heger pe reţelele de socializare.

La mijlocul lunii martie, premierii Poloniei, Sloveniei şi Cehiei au călătorit la Kiev cu trenul. Săptămâna trecută, preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a vizitat la rândul său capitala Ucrainei.

Ca reacţie la uciderea a sute de civili la Bucea, Ursula von der Leyen a propus marţi un al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

Reprezentanţii celor 27 de state din UE şi-au dat acordul joi pentru noile sancţiuni, care, potrivit unor surse ale DPA, includ interdicţia importului de cărbune, lemn şi vodcă.

Oficialii UE spun că o interdicţie totală de combustibili fosili ar putea fi următoarea măsură dacă Rusia îşi continuă războiul împotriva Ucrainei.

Pentru ca noile sancţiuni să intre în vigoare, ele trebuie publicate în Jurnalul Oficial al UE, o formalitate care va fi îndeplinită vineri.

Potrivit unor surse, au existat neînţelegeri între statele membre ale UE dacă embargoul asupra cărbunelui să intre în vigoare în trei sau patru luni. În cele din urmă, la solicitarea unor ţări precum Germania, statele membre au decis să fie patru luni.