Vești proaste despre pensiile din România. Anunțul dimineții, toți românii trebuie să afle

Noi decizii ale guvernanților vin să schimbe regulile jocului, când vine vorba de pensie și pensionari.

Guvernul Cîțu a stabilit în iunie că viitori pensionari bugetari nu mai au voie să cumuleze salariul cu pensia.

Tot atunci, prin OUG, se stabilea că angajații de la stat pot rămâne în câmpul muncii opțional până la 70 de ani. Ieri, în ședința de Guvern, s-a mai dat o nouă ordonanță care modifică regulile și pentru angajații din sistemul privat.

Viitori pensionarii bugetari fără cumul de pensie și salariu
Așa zisa revoluție din sistemul de pensii a început încă din prima zi a instalării Guvernului Cîțu. Obligați și de criteriile Comisiei Europene prin PNRR, pentru a obține cele 16 miliarde de euro, Florin Cîțu a cerut modificarea mai multor aspecte din Legea Pensiilor. Prima s-a produs în luna iunie, când Raluca Turcan anunța eliminarea cumulului de pensie și salariu pentru angajații bugetari.

„Acest proiect urmărește câteva obiective: avantajul competitiv al forței de muncă, se fructifică experiența angajaților; proiectul aduce echitate pentru cei care activează în sistemul public și crește baza de contributivitate la sistemul de pensii printr-o măsură opțională”, a declarat, la finalul ședinței de Guvern, ministrul Muncii Raluca Turcan.

Ordonanța emisă în iunie venea și cu excepții, acestea fiind atribuite aleșilor locali, parlamentarilor, membrilor CCR și ai Curții de Conturi. În afară de cei menționați Ordonanța mai specifica și alte categorii care sunt excluse de la aceste noi prevederi, după cum urmează:

persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție
persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare
personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora
pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate
membrii Academiei Române
asistenții personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare
asistenții maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare
îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Tot atunci se stabilea opțional și rămânerea în câmpul muncii până la 70 de ani. În aceași lege organică s-a mai stabilit ca în termen de 30 de zile de la intrarea acesteia în vigoare, angajații să-și anunțe cele două opțiune. Ori ies la pensie și renunță la salariu, ori rămân în câmpul muncii până la 70 de ani.