Vești bune de la Guvern! Familiile care vor primi până la 2000 de euro

Guvernul pregătește un nou program de sprijin pentru românii cu venituri mici. Explozia prețurilor la alimente și utilități și-a pus amprenta asupra traiului românilor, iar unora le este din ce în ce mai greu să facă față cheltuielilor. De această dată vestea bună vine de la Ministerul Mediului care a anunțat programul Prima Conectare.

Program de sprijin pentru acești români!
Ministrul Mediului a anunțat un nou program de sprijin pentru românii cu venituri mici. Acesta se numește Prima Conectare și face parte din Programul Național de Redresare și Reziliență. Perioada de implementare a activităților proiectului este data de 30 iunie 2026.

Programul Prima Conectare se află în dezbatere la minister și vizează acordarea unui ajutor pentru cei care au media veniturilor bănești lunare nete sub salariul minim brut pe ţară.

Denumirea completă a cestui program este: Prima conectare la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare. Acesta va avea un buget de 168 de milioane de Euro și va fi derulat de Administrația Fondului pentru Mediu.

Scopul programului este sprijinirea conectării populației cu venituri mici la rețelele de alimentare cu apă și canalizare existente.

Practic, toți cei care nu și-au permis din punct de vedere financiar să se conecteze la rețelele publice de alimentare cu apă și la sistemele publice de canalizare o vor putea face acum, prin Prima Conectare, a declarat ministrul Mediului, în conferința de presă dedicată lansării programului Prima Conectare.

Ajutor de 2000 de euro pentru fiecare gospodărie
Potrivit Ministerului Mediului, valoarea maximă a ajutorului va fi de cel mult 2.000 euro pentru gospodărie racordată și/ sau branșată la sistemul public de alimentare cu apă şi de canalizare (fără TVA) și va fi putea fi solicitată doar de operatorii de apă și canal.

În total, din bugetul alocat pentru Prima Conectare, peste 88.400 de gospodării vor fi conectate la sistemele de apă uzată existente.

Guvernul vrea să vină, astfel, în ajutorul românilor care nu își permit racordarea la sistemul public de alimentare cu apă și de canalizare. Este important de precizat că fondurile nu vor ajunge direct la cei beneficiari, ci la operatorii locali care vor realiza branșarea.