Veste Tristă! Doliu în lumea filmului și a teatrului românesc. A MURIT și EA

Actriţa Liliana Tomescu, stabilită în Suedia, a murit la vârsta de 92 de ani, anunţă Institutul Cultural Român de la Stockholm, potrivit News.ro.

Artista s-a născut pe 12 august 1929.

Absolventă a Institutului de Artă Dramatică, actriţa s-a stabilit în Suedia împreună cu soţul ei, actorul Lucian Muscurel, în anul 1980.

În 1981 a absolvit cursurile intensive de limba suedeză de la Universitatea din Göteborg obtinând o diplomă care i-a dat dreptul să lucreze la toate nivelele de limba suedeză.

A fost, în Suedia, interpretă, traducătoare şi profesoară de „Arta actorului”. În 1991, Primăria oraşului Stockholm i-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului drept recunoaştere a activităţii sale în domeniul învăţământului de teatru.

Actriţă a Teatrului Nottara din Bucureşti timp de peste 30 de ani, Liliana Tomescu a avut, în România, o carieră impresionantă în teatru şi în film, jucând alături de mari actori ai scenei româneşti precum George Constantin, Victor Rebengiuc, Ştefan Iordache, Constantin Codrescu.

Spectacolul „Pygmalion” a fost jucat de 500 de ori, iar „Adio, Charlie!“ de 870 de ori.

În 1964, Lilianei Tomescu i-a fost acordat titlul de „Artistă Emerită“, devenind cea mai tânară actriţă (35 de ani) care l-a primit vreodată.

Artista a revenit în ţara de origine în 2006, când a fost distinsă cu Premiul pentru întreaga activitate artistică de UNITER.

În 2021, a apărut monografia „Liliana Tomescu”, semnată de Marina Spalas şi Sergiu Cioiu şi publicată de editura Integral. „Prima viaţă a fost până la vârsta de 50 de ani în România, apoi a doua viată a fost alături de Lucian Muscurel în ultimii 40 de ani petrecuţi în Suedia”, mărturisea în carte actriţa.