Veste bună pentru profesori și elevi! Când vor fi majorate salariile și bursele. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a anunțat când vor fi majorate salariile și bursele.
În urmă cu câteva ore, Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a dezvăluit ce se va întâmpla cu salariile profesorilor și bursele elevilor de anul viitor.
Veste bună pentru profesori și elevi! Când vor fi majorate salariile și bursele. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu
Sorin Cîmpeanu susține că potrivit noilor legi ale educației, bursele elevilor vor crește simțitor, iar profesorii se vor bucura de o mărire salarială din 2023.
„Anul acesta sunt 1 miliard 32 de milioane, iar conform acestei noi legi, sunt 2,7 miliarde”, a arătat ministrul Educației.
Ministrul a explicat că față de anul 2020, acum se poate vorbi de o creștere de 10 ori a burselor elevilor.
„Bursele elevilor care în anul 2020 au fost 270 de milioane de lei, în 2021 au fost 540, dublu, plus 105 milioane la rectificare. Anul acesta sunt 1 miliard 32 de milioane, iar conform acestei noi legi, sunt 2,7 miliarde.
Gândiți-vă, 2020, 270 de milioane, 2023 de la 1 ianuarie 2,7 miliarde, creștere de 10 ori a burselor elevilor. Este un impact bugetar ce intră din prima. Dacă nu găsim nici acum resursele necesare pentru a finanța educația, înseamnă că tot ceea ce declarăm noi public, noi toți, vizavi de importanța educației, este o simplă butaforie ”, a precizat Sorin Cîmpeanu, la Antena 3.
De asemenea, în urmă cu 10 zile, Sorin Cîmpeanu a declarat că liceele care își asumă filiera profesională nu vor mai putea să o amestece cu alt profil. Așadar, pentru a crește atractivitatea acestor unități de învățământ, în noua Lege a Educației sunt prevăzute burse de la 400 de lei la 3.000
de lei pentru elevi, potrivit Capital.ro.
„În paralel am instituit un nou sistem de burse care generează mult peste dublul bugetului de anul acesta, un impact bugetar foarte mare. Ele presupun o alocare per elev de 400 de lei pentru fiecare elev în învățământul primar, unde se dau doar burse sociale, de 900 de lei în învățământul gimnazial, de 1.500 de lei în cel liceal teoretic și vocațional și 3.000 de lei în învățământul profesional. Un alt factor de atractivitate al învățământului profesional”, a mai afirmat Cîmpeanu.
În plus, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus ce se va întâmpla cu salariile profesorilor de anul viitor.
„Este pentru prima oară când o lege sectorială are un articol care se referă la salarizare. E vorba de salarizarea profesorului debutant, care trebuie să fie făcută la nivelul salariului mediu pe economia națională.
Dacă nu înțelegem acest lucru, toate celelalte măsuri sunt degeaba, pentru că educație fără profesori este imposibil de realizat. Atunci când salariul cadrului didactic debutant va fi la nivelul salariului mediu pe economia națională raportat la anul fiscal precedent încheiat, toate celelalte salarii în educație vor trebui să crească.
Eu voi face tot ce pot și cei care susțin educația sunt convins că vor face tot ce pot să fie adoptată din această formă, cel puțin în punctele esențiale, precum salarizarea.
Impactul creșterilor salariale la nivelul impactului întregii legi, este de 25%, doar 25%. El trebuie să intre în vigoare încă de anul viitor. Dacă intră din septembrie înseamnă că din 25% avem doar 4 luni din cele 12 luni. Deci este un impact bugetar gradual pentru unele măsuri, este un impact bugetar care intră de la 1 ianuarie, așa cum am spus”, a declarat ministrul Educației.
Ce prevede noua Lege a Educației
Noua Lege a Educației, ale căror proiecte au fost puse în dezbatere publică, ar avea un impact bugetar total de peste 36 de miliarde de lei.
„Este vorba de un impact bugetar de peste 5 miliarde de lei pentru legea învățământului superior și de peste 31 de miliarde de lei pentru legea învățământului preuniversitar. Doar 25% reprezintă impact al creșterilor salariale, care vor fi de 43%, restul sunt burse pentru elevi.
Avem o finanțare pentru elevii de învățământ primar de 700 de lei per elev, o finanțare pentru învățământul gimnazial de 900 de lei per elev, o finanțare pentru învățământul liceal, filiere teoretice și vocaționale de 1.500 de lei per elev și, nota bene, încurajarea învățământului profesional printr-o finanțare pentru fondul de burse per elev de 3.000 de lei pentru liceele profesionale. (…)
Pentru studenți avem creșteri de 50%, de la 201 de lei per student și lună, până la 300 RON per student și lună”, a declarat, atunci, ministrul Educației, la finalul ședinței de Guvern.