Variola maimuței provoacă panică în Europa.

Autorităţile portugheze au comunicat miercuri că au depistat cinci cazuri de infecţie rară cu variola

maimuţei, iar serviciile de sănătate din Spania testează opt posibile cazuri, după ce Regatul Unit a plasat Europa în stare de alertă pentru acest virus.

Potrivit autorităţilor sanitare portugheze, cei cinci pacienţi de origine portugheză, din cele 20

suspecte, se află în stare stabilă. Toţi sunt bărbaţi şi locuiesc în zona Lisabona şi în Valea Tagus.

În Spania, niciunul dintre cele opt cazuri suspecte nu au fost confirmate încă, a informat miercuri Ministerul spaniol al Sănătăţii, potrivit Reuters.

Ce este variola maimuței și ce simptome o dau de gol
Variola maimuţei este o infecţie virală rară, asemănătoare cu variola umană. A fost raportată pentru

prima dată în Republica Democratică Congo în anii 1970. În ultimul deceniu numărul de cazuri din Africa de Est a înregistrat o creştere.

Simptomele includ: febră, durere de cap, erupţii cutanate prezente în prima fază pe faţă, apoi se răspândesc pe tot corpul.

Potrivit autorităţilor sanitare spaniole, variola maimuţei nu este prea molipsitoare, iar marea majoritate a persoanelor infectate se recuperează în câteva săptămâni. Cu toate acestea, au fost depistate și cazuri grave.

Patru dintre cazurile identificate în Marea Britanie s-au autoidentificat ca fiind homosexuali sau bisexuali, a afirmat Agenţia britanică de securitate sanitară.

Citeste si: Maia Sandu a ținut un discurs în Parlamentul European: „Moldova e hotărâtă să rămână o parte a lumii libere”

De asemenea, Agenţia britanică de securitate sanitară le-a recomandat bărbaţilor homosexuali sau bisexuali să fie atenţi la orice leziuni neobişnuite sau la erupţii.

Autorităţile sanitare din Spania şi Portugalia nu au publicat nicio informaţie cu privire la orientarea sexuală a pacienţilor infectaţi.

Autorităţile sanitare europene supraveghează orice focar de boală de când Marea Britanie a declarat primul caz de variola maimuţei, pe 7 mai, şi depistând de atunci alte şase cazuri în ţară.

Spania şi Portugalia au alertat specialiştii din domeniul sănătăţii pentru a depista mai multe posibile cazuri.