Valeriu Gheorghiță, ANUNȚUL MOMENTULUI! Românii vor face și a patra doză

Valeriu Gheorghiță a anunțat în cadrul unei conferințe de presă la Guvern că schema completă de vac.cinare va include trei doze, iar fiecare șase luni se va face un ra.pel.

Valeriu Gheorghiță a anunțat azi, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Guvern că românii vor face patru doze de vac.cin, care vor include schema inițială de 3 doze și un ra.pel la fiecare minimum șase luni.

„EMA a autorizat ieri cele două recomandări pentru administrarea fie de o doză suplimentară de va.ccin în cadrul primei scheme pentru persoanele imunodeprimate care va cuprinde vacci.nurile de la compania Pfi.zer şi de la Mode.rna.

Vom avea o schemă de trei doze iniţial, plus la un moment dat un rap.el la minim şase luni de la schema iniţială.

La persoanele care au un răspuns imun normal, persoanele imuno competente vor avea schema de două doze şi un r.pel după minimum şase luni, aşa cum se recomandă acea doză booster care a fost demarată în România din 28 septembrie.

Această doză suplimentară în cadrul schemei iniţiale care se recomandă persoanelor cu răspuns imun scăzut se administează la 28 de zile atât pentru va.ccinul P.fizer, cât şi va.ccinul M.oderna.

Noi am consultat comisiile de specialitate de la MS şi avem deja o centralizare a categoriilor de pacienţi care pot beneficia de trei doze de vac.cin încă de la prima schemă.”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre categoriile de persoane vizate pentru a beneficia de cele trei doze de v.accin încă de la prima schemă. Oficialul în sănătate a spus ca acest aspect va fi stabilit în cadrul unei întâlniri cu CNCAV.

„Noi am consultat comisiile de specialitate de la MS şi avem deja o centralizare a categoriilor de pacienţi care pot beneficia de trei doze de va.ccin încă de la prima schemă.

Persoanele care vor fi eligibile pentru trei doze în cadrul primei scheme de v.accinare vor primi recomandare de la medicul specialist, fie medicul care supraveghează starea post transplant a unui pacient sau care supravegheată o anumită afecţiune oncologică, pacienţii se vor prezenta la centrele de vacc.inare cu această recomandare şi vor primi o schemă de vacci.nare cu trei doze.”, a mai adăugat medicul Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gherghiță a subliniat că primele categorii vizate pentru o schemă de vacc.inare completă cu a treia doză sunt pacienții imunodeprimați, cei care au suferit transplanturi sau persoanele cu H.I.V.

„O schemă cu trei doze de la început pentru persoanele care se vor vac.cina de azi înainte pentru prima oară. Aici se adresează celor imunodeprimaţi, adică persoanele care au un sistem imun foarte slăbit atât din cauza unor bo.li sau a unor tratamente – în general pacienţii cu transplant, pacienţii oncologi în tratamente, pacienţii cu H.I.V, pacienţii vârstnici care au un răspuns imun slăbit.

Aceste categorii de pacienţi vor avea recomandare de trei doze de la început, în loc de două. Iar ei vor putea să primească o doză booster, de rapel, după cel puţin şase luni.

Această categorie de pacienţi urmează să fie definitivă în perioada următoare. Avem o centralizare a recomandărilor comisiilor de specialitate de pe fiecare tip de afecţiune în parte.

Vom centraliza aceste date, le vom pune în acord cu recomandările internaţionale atât CDC, cât şi Centrul european de control şi prevenire a bolilor. Vom updata toate procedurile.” a declarat medicul.