Valeriu Gheorghiţă, anunţ grav despre supertulpina africană:

Varianta B.1.1.529 prezintă un număr ”extrem de mare” de mutaţii, potrivit oamenilor de ştiinţă sud-africani, care au

descoperit deja varianta beta.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit vineri, la Antena3, despre varianta sud-africană, atrăgând atenția că aceasta poate ocoli răspunsul imun.

„O parte din cazurile identificate sunt și la persoane vaccinate sau au istoric de trecere prin boală”, a atras atenția Valeriu Gheorghiţă.

„Are mai multe mutații decât se cunoștea până la acest moment. Sunt peste 30 de mutații la nivelul proteinei Spike. (…) Este greu de spus la acest moment în ce măsură această variantă virală scapă de sub protecția oferită de vaccinuri sau de trecerea prin boală, dar se pare că într-adevăr ar putea să ocolească cel puțin parțial răspunsul imun. O parte din cazurile identificate sunt și la persoane vaccinate sau au istoric de trecere prin boală”, a spus Valeriu Gheorghiţă, care a spus că trebuie accelerată campania de vaccinare.
Comisia Europeană propune suspendarea zborurilor din sudul Africii, din cauza noii variante SARS-CoV-2 B.1.1.529, descoperită în Africa de Sud

Comisia Europeană propune o suspendare a zborutilor din regiunea Africii australe, după descoperirea unei noi variante a SARS-CoV-2, a anunţat vineri preşedinta CE Ursula von der Leyen, relatează AFP.
”Comisia Europeană propune, în strânsă cooperare cu statele mmembre (ale Uniunii Europene) să se activeze frâna de urgenţă în vederea întreruperii călătoriilor aeriene provenind din regiunea Africii australe, din cauza variantei B.1.1.529”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter von der Leyen.

Ea nu a precizat câte ţări din sudul Africii sunt vizate. Comisia urmează să prezinte o propunere reprezentanţilor statelor membre UE în cadrul unei reuniuni prevăzute vineri.

Consiliul European – instituţia care reprezintă statele membre UE – este cea care adoptă o astfel de recomandare.

”Situaţia este pe cale să evolueze foarte rapid. Noi vrem să ne asigurăm că facem maximum pentru a încetini răspândirea acestei variante”, declară AFP un purtător de cuvânt al Comisiei.