Valeriu Gheorghiță: 90% din infectările COVID de săptămâna trecută au fost cu varianta Delta

Medicul Valeriu Gheorghiță a făcut precizări legate de vaccinarea obligatorie și a vorbit și despre faptul că peste 89% din secvențierile făcute săptămâna trecută arată că sunt infecții cu varianta Delta a coronavirusului.

”Varianta Delta are tendința de a deveni dominantă în România”

În cadrul unei emisiuni TV, medicul Valeriu Gheorghiță a atenționat populația României, declarând că numărul de infectări cu coronavirus este în creștere de câteva săptămâni, iar varianta Delta
are tendința de a deveni dominantă la noi în țară.

„Din păcate vedem o creștere a numărului de cazuri în aceste săptămâni și situația care se prefigurează pentru următoarea perioadă nu este una bună, mai ales că varianta Delta are tendința de a deveni dominantă pe teritoriul României. Practic, în săptămâna 30 (26 iulie- 1 august, n.r.), din numărul total al testelor de secvențiere efectuate, peste 89% au ieșit pozitive pentru varianta Delta.

Or, când vorbim de o pondere atât de mare a cazurilor generată de varianta Delta, acest lucru este- aș putea spune- cât se poate de important și cred că trebuie să ținem cont în primul rând de datele științifice”, a declarat Valeriu Gheorghiță miercuri, la Digi24.

Singura metodă de a ne proteja de COVID-19 este vaccinarea
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a spus că imunizarea populației rămâne cea mai eficientă metodă de protejare împotriva coronavirusului.

„Indiferent de schema de vaccinare de care vorbim, eficiența se păstrează la fel, peste 90% pentru prevenirea riscului de spitalizare, pentru prevenirea riscului de deces și a formelor grave de îmbolnăvire”.

„Dacă ritmul de vaccinare și intenția de vaccinare a oamenilor nu se schimbă, sigur că vom deconta până la urmă cu toții această rată destul

de redusă de acoperire vaccinală. Pentru că indiferent dacă vorbim de o imunitate colectivă de 45-50% prin boală și prin vaccinare, ea nu este suficientă să reducă semnificativ consecințele îmbolnăvirilor cu varianta Delta”, a avertizat medicul.