Urmează SĂRBĂTOARE MARE

Pe 6 martie, românii prăznuiesc o sărbătoare importantă. Moșii de Iarnă reprezintă un obicei străvechi, prin care se dau de pomană diverse pentru sufletele celor adormiți.

Există o mulțime de tradiții, unele mai vechi și unele mai noi, dintre care unele obiceiuri se respectă, iar altele au fost date uitării.

Moșii de iarnă sau de vară se sărbătoresc mereu sâmbăta. Se consideră că a fost aleasă această zi pentru că este ziua în care Hristos a stat cu trupul în mormânt și cu sufletul în iad, ca să-i elibereze pe drepții adormiți.

Ca o curiozitate, poate nu știați de unde vine expresia a-i purta sâmbetele cuiva. Astfel, ar semnifica dorința de a pomeni pe acel cineva în sâmbăta morților, adică atunci când se sărbătoresc moșii.

Numele de „Moși” vine de la faptul că acum facem pomenirea tuturor celor răposați din familiile noastre, părinți, moși, strămoși.

În această zi de sâmbătă, cum este cea de 6 martie 2021, se face Pomenirea Morților. La biserică se face Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

În sâmbăta morților, sunt pomeniți doar creștinii care au murit nedespărțiți de Biserică. Nu pot fi pomeniți cei care au murit în dispreț cunoscut față de Dumnezeu. Biserica ortodoxă precizează că nu pot fi pomeniți copii care au murit nebotezați, pentru că ei nu sunt membri ai Bisericii.