Un studiu complex, realizat pe parcursul a nouă ani, a scos la iveală care sunt alimentel care provoacă boli de inimă sau cancer

Anumite alimente, consumate des si in exces, au un efect negativ asupra sanatatii si pot declansa cancerul, diabetul, bolile de inima si moartea timpurie, iar cercetatorii de specialitate le-au

identificat in studii de profil si cercetarile continua. Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de deces din lume, cu 17,9 milioane de victime in 2016. Cancerul este a doua cauza principala de deces la nivel mondial: in 2018, 9,6 milioane de persoane au incetat din viata din cauza lui (1 din 6

decese). In 2017, diabetul a provocat 4 milioane de decese, 425 milioane de adulti traiau cu aceasta boala (90% dintre cazuri sunt diabet de tip 2 si 10% – diabet de tip 1) si peste 21 de milioane de nou-nascuti (1 din 7) au fost afectati de diabetul gestational al mamei.

Nutritionistii avertizeaza ca nu exista un plan alimentar perfect pentru toata lumea de pe planeta, dar ne recomanda o dieta bogata in fructe, legume, cereale integrale si cat mai multe mese gatite acasa. In niciun caz una in care se regasesc alimentele de mai jos!

1. Carnea la gratar si alimentele arse (risc – cancer)

carne la gratar cancerIn doze mari, produsele arse (pe carbuni, afumate sau la prajitorul de paine) nu fac bine sanatatii umane. Cand carnea de pui, porc, vita sau peste (bogata in proteine) este gatita la temperaturi ridicate (in tigaie sau pe gratar, la foc deschis), in tesut se formeaza compusi numiti amine heterociclice (HCA, formate in urma reactiilor dintre molecule ca aminoacizii, zaharurile si creatinina) si hidrocarburi aromatice policiclice (PAH, formate cand grasimea si zeama se scurg in flacari si provoaca fum, care adera la carne). Indiferent de tipul de carne, daca este gatita la peste 148o C sau un timp indelungat, va contine mai mult HCA, iar daca este expusa fumului in timpul gatirii, va avea PAH.

Pe de alta parte, un studiu marca Kansas State University a descoperit ca marinarea carnii in condimente ca rozmarin, cimbru, oregan si salvie pot reduce cantitatea de HCA cu 87%. Nivelul de HCA si PAH se reduce si daca carnea e gatita in prealabil la cuptorul cu microunde, este intoarsa constant pe gratar si nu este inecata in sosuri facute din grasimea scursa in tigaie, spune o cercetare din 2005.

Modalitatea in care HCA si PAH actioneaza, in tandem cu alte substante din organismul uman, este complexa si studiile continua. HCA si PAH pot declansa modificari ale ADN-ului (ce cresc riscul aparitiei bolilor canceroase), dupa ce compusii sunt metabolizati de enzime specifice din corp (diferite de la om la om), printr-un proces numit „bioactivare”. Studii diverse (1995, 2005, 2005, 2009, 2009, 2016, 2016) au descoperit ca activitatea acestor enzime este relevanta cand vorbim despre cat de mare/mic este riscul asociat expunerii ca acesti compusi.