Umplutură sarmale reţetă: De ce ies sarmalele tari? Greşelile pe care le fac gospodinele când pregătesc masa de Crăciun?

Meniul fiecărei sărbători, în România, include și sarmale. Iar de Crăciun, acestea au o mireasmă și un gust aparte.

Iată cum se face umplutura pentru sarmale – reţetă simplă.

Cele mai bune rețete de sarmale sunt cele pe care le știm din copilărie, iar fiecare regiune din țară are câte o rețetă proprie.

Mai dulci, mai sărate, mai picante, cu mai multă carne, cu legume, mici sau mari, cu varză murată sau albă, cu foi de viță. Sunt o multitudine de rețete răspândite în România. Iată o reţetă pentru umplutura de sarmale! De ce ies sarmalele tari?

Pentru această rețetă de sarmale, se folosesc 2 kg de varză murată, 1 kg de pulpă de porc, tocată în casă, 200 de grame de ceapă, 100 grame de orez cu bobul rotund, 2 linguri de ulei, 150 ml de apă călduță, 100 ml de bulion de roșii concentrat, bucățele de carne de porc afumată, 4-5 crenguțe de cimbru proaspăt, 1 legătură mare de mărar verde, 1/2 lingură paprika dulce, 3 frunze de dafin, 1 linguriță de piper și sare.

Pentru umplutura de sarmale, se pune într-o cratiță cu ulei închis, la foc mediu, cepele curățate, spălate și tocate mărunt și le călea adăugând de la început un praf de sare.Orezul se adăuga spălat și zvântat și căliți, amestecând constant, 2-3 minute.

Împăturirea și aranjarea sarmalelor
Pe bucățile de foi de varză murată, se pune puțină umplutură, aproximativ o lingură cu vârf. De obicei, sarmalelele trebuie să aibă dimensiuni medii, de aproximativ 8×4 cm. Pe urmă, rula foile de varză cu umplutura înăuntru și le înfunda capetele spre interior, obținând cilindri de mărime pe cât posibil egală.

Înainte de a pune sarmalele în oală, se pun mai întâi foile de varză. Pe urmă,se aranjează câte un rând de sarmale și stropea cu jumătate din bulionul concentrat. Se continuă cu restul sarmalelor, intercalând printre ele și felii de costiță. În final, se acoperă cu varză tocată rămasă și se adaugă restul de bulion.

Pe urmă, oala se pune pe plită și se adaugă apă fierbinte, cât să acopere sarmalele de un lat bun de mână. Pentru a împiedica răcirea în timpul fierberii, se pune deasupra cratiței un capac și le lăsa la fiert, la foc molcom, timp de 3 ore. Când sunt gata, se servesc cu mămăliguță și cu smântână.