ULTIMA ORA! Ursula von der Leyen, prezentă luni la București.

Eveniment extrem de important în plan diplomatic pentru România. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, va fi prezentă luni la București pentru a prezenta evaluarea PNRR.

Von der Leyen: „Este competența statelor UE să convingă oamenii să se vaccineze”
Cei trei demnitari răspund la întrebările jurnaliștilor.

(despre vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale)

von der Leyen: „Îi rog pe toți cei care nu s-au vaccinat să facă acest lucru. Este de competența autorităților naționale să convingă oamenii să se vaccineze. ”
Florin Cîțu: „Am avut acces la vacccin în același moment cu toate țările UE. Se iau în calcul unele variante pentru a accelera campania de vaccinare. Am văzut că a început să crească numărul vaccinărilor.
Klaus Iohannis: „Fără implicarea președintelui CE nu am fi beneficiat de un număr atât de mare de doze. La noi nu sunt mulți români care s-au vaccinat. Peste 10 milioane de doze de vaccin folosite. Este păcat că sunt atât de puțini. În timp ce noi avem atâtea cazuri, în Danemarca s-a renunțat la toate restricțiile pentru că aproape toți s-au vaccinat. Cu premierul vom reevalua campania de vaccinare ca să o punem pe roate. Este păcat să stăm cu atâția bolnavi când am putea să terminăm foarte repede această fază acută a vaccinării”
(despre situația politică din România)

Ursula von der Leyen: „Sunt ținte și puncte care trebuie atinse în PNRR, dar noi am oferit toată susținerea pentru a ne asigura că aceste ținte sunt atinse. Este un sistem de verificare ca să ne asigurăm că banii sunt investiți cum trebuie.”
Florin Cîțu: „Sistemul de reforme vine la pachet cu investițiile. Indiferent de declarațiile politice din această perioadă, nu cred că există un politician care vrea să se joace cu viitorul României în legătură cu PNRR”
Klaus Iohannis: „Nu există niciun risc pentru că sunt reforme dorite și așteptate de toată lumea. A durat mult negocierea pentru că toți am dorit să avem un plan care poate fi implementat imediat. Am dorit un plan de modernizare a României cu termene și obiective concrete”
(când vor veni primii bani?)

Ursula von der Leyen: „Va dura patru săptămâni pentru aprobarea Consiliului European, iar apoi banii vor putea accesați imediat pentru că avem obligațiuni emise care au fost suprasubscrise pe piața de capital”.
Florin Cîțu: „Din calculele noastre, la finalul lunii noiembrie, ar intra prima tranșă. Ar putea fi folosiți pe Românie educată și pe transporturi…”
(soluțiile UE pentru creșterea facturilor la energie?)

Ursula von der Leyen: „Analizăm motivele acestei creșteri la prețuri. Este un fenomen global pentru că prețurile la gaze cresc peste tot. În timpul pandemiei, cererea a scăzut drastic, dar acum a crescut rapid, mai ales în Asia. Mă bucur că Norvegia a anunțat că va crește livrările pe termen scurt și sper ca și Rusia să facă acest lucru. Prețurile nu includ doar prețurile la gaze naturale. La resursele regenerabile, prețurile sunt stabile, iar aceasta este soluția. Vom discuta săptămâna viitoare la reuniunea informală a Consiliului UE acest subiect, iar Comisia va veni cu o propunere.”
Klaus Iohannis: „Nu întâmplător, dna președinte și cu mine am discutat destul de mult astăzi. Prețurile mari pe electricitate, în special, nu sunt o problemă românească, este una globală. Soluțiile vrem să le căutăm împreună. Chiar dacă problema nu este la noi, trebuie să o tratăm la noi. Guvernul pregătește un pachet pentru consumatorul vulnerabil, mai ales. Este nevoie de mult mai mult și aceste chestiuni sunt discutate la Guvern. Firmele au nevoie de măsuri active pentru că prețurile vor fi resimțite de economia reală. Noi vom veni cu soluții rapide și la nivel european vom veni cu soluții mai ample.”
acum 2 ore
Iohannis: Finalizarea PNRR este doar un succes de etapă
Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, susține declarații de presă alături de președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu.

Klaus Iohannis:

–Este plăcerea mea să vă întâlnesc aici cu o ocazie specială. Salut anunțul făcut de dna von der Leyen privind PNNR care a primit chiar azi undă verde de la Comisia Europeană. Planul este rezultatul unui dialog intens cu CE dar și al unui efort interinstituțional extraordinar. Finalizarea PNRR este doar o victorie de etapă.

–Pandemia ne-a arătat că vulnerabilitățile din sistemul de sănătate au implicații profunde asupra asupra încrederii în autorități și în economie. Prin investiții în acest domeeniu, pacienții vor avea îngrijiri de calitate. Acesta este doar începutul. Avem o responsabilitate uriașă în a demonstra că banii europeni vor schimba nivelul de trai al românilor.

–Dlor miniștri, primari și președinți de CJ vă cer să faceți o prioritate absolută din realizarea obiectivelor pe care le avem în PNRR.

–Rămân un partener implicat al acestei guvernări și vom mobiliza autoritățile și mediul de afaceri astfel încât PNRR să fie un succes major pentru România.

Florin Cîțu:

–PNRR ne va ajuta să avem o economie puternică de care vor beneficia toți cetățenii României. Până la sfârșitul anului, vom primi prefinanțare de 3,8 miliarde de euro. Am obținut 10 calificative A din 11 și asta arată aprecierea Comisiei.

-Trebuie ca fiecare să-și facă treaba. Guvernul va atinge toate țintele propuse astfel încât România să atragă toți banii prin PNRR. Altă cale nu există.

-Nu putem trăi de la un la altul, avem nevoie de predictibilitate, românii trebuie să știe că-și vor primi pensiile la timp.

-Reformele merg mână în mână cu investițiile. Prin PNRR sunt incluse 107 investiții, iar cele mai mari merg către transporturi. Sunt 3,1 miliarde de euro pentru autostrăzi și 3,9 miliarde pentru căi ferate.

Ursula von der Leyen:

–Comisia Europeană dă undă verde pentru PNRR și vreau să vă felicit și pentru cooperarea din ultimele luni. Planul României ne va ajuta să ne îndeplinim obiectivele: 41% din acest buget susține energia verde. Banii nu sunt doar pentru drumuri, ci și pentru punct de încărcare a mașinilor electrice. Lucrăm la această transformare către energia verde. Împreună vom dezvolta energia regenerabilă pentru protejarea naturii.

-Viitorul este digital și 20% vom acorda către acest domeniu. Serviciile publice vor fi mult mai eficiente. Țara va fi conectată la acest sistem, vom ajuta și școlile să se digitalizeze.

–Trebuie să asigurăm accesul la medicină de calitate. Vor fi investiții pentru spitale moderne.

-Planul României îndeplinește toate criteriile (…) Voi fi alături de dv în toți pașii care trebuie făcuți.

–Sunt foarte mulțumită că ați descris toate reformele care trebuie făcute. Împreună cred că putem atinge toate aceste obiective.acum 2 ore

Ursula von der Leyen a ajuns în vizită la Spitalul Universitar
Ursula von der Leyen a ajuns la Spitalul Universitar, unde se află președintele României, dar și premierul Florin Cîțu. Unitatea medicală ar urma să beneficieze de fonduri prin Programul NextGenerationEU.

De la 18:15, cei trei vor susține o conferinţă de presă comună. acum 3 ore

Ursula von der Leyen a fost primită de președinte
Președintele Klaus Iohannis și Ursula von der Leyen s-au întâlnit, luni, la Palatul Cotroceni, unde cei doi au discutat.

Tot în cursul zilei acesteia, preşedintele Comisiei Europene a avut o întrevedere și cu premierul.acum 7 ore

Florin Cîțu: ”Este o zi istorică: semnăm PNRR”. Când vin primii bani în România
În cursul zilei de luni, 27 septembrie, România va semna Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Premierul a catalogat momentul ca fiind unul ”istoric”.

Florin Cîțu a precizat, într-o conferință de presă, că primii bani pentru investiții prin PNRR vor intra la finalul lunii noiembrie-începutul lui decembrie.

Tot în cursul acestei zile, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen se va afla la București, unde se va întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul.