ULTIMA ORA! Octavian Jurma, optimist în ceea ce privește pandemia de coronavirus de sărbători:

De câteva săptămâni încoace numărul cazurilor de infectări este de ordinul zecilor de mii. Situația este extrem de gravă, mai ales în spitale.

Secțiile de terapie intensivă gem de bolnavi în stare gravă de COVID-19, luptându-se în fiecare moment pentru fiecare gură de aer.

Decesele provocate de virusul SARS-CoV-2 sunt extrem de ridicate, maximul de decese fiind atins pe 12 octombrie: 442 de decese. Situația este îngrijorătoare, iar oamenii privesc cu frică spre viitor.

Octavian Jurma, pe de altă parte, spune că în următoarea perioadă numărul cazurilor de coronavirus va scădea considerabil, iar românii se vor putea bucura într-o anumită măsură de sărbătorile de iarnă.

„În luna noiembrie este aproape sigur că o să vedem o scădere legitimă a numărului de cazuri.Pandemia a început să scadă în intensitate. Într-adevăr, creșterea de 25% este mare, însă ne putem aștepta la un platou în următoarele două săptămâni. În noiembrie, probabil, vom avea o fază descendentă a numărului de cazuri.

Cât de repede scădem este foarte important, pentru că fiecare săptămână în care stăm la peste 10.000 de cazuri înseamnă un număr uriaș de morți pentru că oamenii nu au acces la chestiuni elementare”, a declarat Octavian Jurma pentru ziare.com.

Octavian Jurma: „În luna decembrie mă aștept să vedem o scădere mai accelerată”
Cercetătorul spune că luna decembrie va veni și cu scăderi în ceea ce privește numărul cazurilor de coronavirus.

Încă de săptămâna viitoare, volumul îmbolnăvirilor ar putea să scadă, iar până de sărbătorile de iarnă am putea avea undeva în jur de 4.000 de cazuri de COVID-19 pe zi.

„În luna decembrie mă aștept să vedem o scădere mai accelerată a numărului de cazuri și a numărului de internări și să se îmbunătățească situația mai rapid. Astfel că sărbătorile, de bine de rău, vor fi un pic

mai ”luminoase”. Acum noi am intrat în scenariul imunizării de turmă. Nu se iau măsuri, prin urmare infecția se va duce până arde tot ce poate în calea ei.

Săptămâna viitoare am putea avea un vârf, să sperăm, urmat de o scădere. Însă, în funcție de cât de rapidă va fi scăderea, poate fi determinată situația din decembrie.

Sursa