ULTIMA ORA! Al doilea Revelion în pandemie. Ce restricții sunt de Anul Nou 2022

Românii vor petrece în noaptea de vineri spre sâmbătă al doilea Revelion sub semnul pandemiei de COVID-19.

Spre deosebire de anul trecut, atunci când după ora 23:00 se putea ieși doar cu declarație pe propria răspundere, iar

șeful DSU Raed Arafat le recomanda românilor

să danseze în casă, pentru că în restaurante nu este permis, în acest an, restraurantele sunt deschise toată noaptea. Cluburile și discotecile rămân însă închise și de acest An Nou.

Măsurile pentru petrecerea în siguranță a sărbătorilor de iarnă sunt cele din Hotărârea CNSU 112 aprobată de Guvern în 8 decembrie, când s-a decis și prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Fără restricţii de circulație de Anul Nou 2022 și cu restaurante deschise
„Pentru nopţile de Crăciun şi Anul Nou, noaptea de 24 spre 25 decembrie şi 31 decembrie spre 1 ianuarie, nu vor fi restricţii referitoare la ora până la care vor fi deschise restaurantele sau vor fi funcţionali operatorii economici, deci pot fi pe toată durata nopţii, dar cu limită de 50% la locurile care

pot fi ocupate şi cu prezentarea certificatului de vaccinat, trecut prin boală sau testat. Totodată, la unităţile de cazare, unde nu există limită la capacitate, până acum erau doar permise pentru persoanele vaccinate sau

trecute prin boală, acum se introduc şi persoanele testate”, potrivit șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Regulile pentru Anul Nou 2022 sunt mult mai puține decât cele anunțate în decembrie anul trecut, când se putea ieși din casă după ora 23.0o doar cu declarație pe proprie răspundere.

De Revelionul 2022, oamenii se pot strânge în piețele publice, dar trebuie să poarte mască și să respecte regulile de distanțare și de igienă.

„Se permite să fie activităţi specifice nopţii de An Nou, dar organizatorii au responsabilitatea să se asigure că se respectă măsurile de sănătate publică: mască şi alte măsuri de sănătate publică. Nu există acolo impus un număr maxim”, spunea șeful DSU.

„La restaurant nu avem cum să purtăm mască, asta se ştie foarte bine, aşadar, capacitatea va fi de 50%, maxim, dar cu certificat de vaccinat, trecut prin boală sau testat”, preciza Raed Arafat.