Ultima dorință a lui Ceaușescu înainte să moară.
Ofițerul care i-a executat pe soții Ceaușescu a dezvăluit ceva incredibil despre momentul uciderii celor doi dictatori comuniști.
Parașutistul Ionel Boeru se oferise voluntar pentru o misiune despre care nu știa nimic, desfășurată chiar de Crăciun, scrie Antena3.ro.
El a descoperit că trebuie să execute doi oameni neînarmați. Boeru a declarat că „încă mai este nervos”, chiar și după zeci de ani de zile de la evenimente.
Avea 31 de ani când i-a împușcat pe Ceaușești în 1989, de Crăciun.
„Căpitane, poți să faci asta?”
„Căpitane, poți să faci asta?”, l-a întrebat ministrul. „Da”, i-a răspuns Boeru. „Ce puteam să spun?”, a povestit parașutistul pentru The Guardian.
Boeru știe că gloanțele lui i-au ucis pe dictatori, pentru că, atunci când a tras, unul dintre cei trei militari din pluton nu s-a putut mișca preț de câteva secunde, iar al doilea nu și-a pus arma la foc automat și a tras doar câteva gloanțe la rând.
„Sunt încă nervos atunci când vorbesc despre asta. Am curmat două vieţi. Este mare lucru. În război este ok, dar când omori oameni neînarmaţi este mai dificil. Nu-i doresc nimănui aşa ceva” – a declarat Ionel Boeru.
Ceaușeștii au cerut să moară împreună, aceasta fiind ultima lor dorință. Deși procedura prevedea ca tiranii să fie executați separat, li s-a îndeplinit această ultimă dorință.
31 de ani de la Revoluție. Nostalgicii care îl plâng pe Nicolae Ceaușescu: „Nu se mai naște om ca el. Dacă mai trăia eram ca în America” (EXCLUSIV)
„Se trăia mai bine pe vremea lui Ceauşescu” – o vorbă pe care unii dintre părinții sau bunicii noștri o au pe buze la 31 de ani de la Revoluție. Cu nostalgie, mulți dintre cei care au prins perioada comunistă, deplâng vremurile tinereții, care au culminat cu unul dintre cele mai dure regimuri dictatoriale din Europa. Dacă pentru unii dintre ei moartea lui Ceaușescu a fost o așteptare, alții regretă dispariția dictatorului. Uitând de frigul pe care trebuiau să-l îndure, de alimentele date cu rația, oamenii își amintesc că aveau o locuință și un loc de muncă stabil.
GÂNDUL.RO a vorbit cu trei bătrâni care la 31 de ani la Revoluție trăiesc cu nostalgia vremurilor când erau scoși din fabrici și școli să-l serbeze, în toată țara, pe „cel mai iubit fiu al poporului”.