Uleiuri esențiale – cum se produc și beneficii

Uleiurile esențiale se regăsesc în diferite părți ale plantelor și sunt lichide aromate care nu conțin

grăsimi. Aceste substanțe volative au proprietăți antibiotice și antiseptice și întăresc sistemul imunitar.

Uleiurile esențiale – cum se produc
Distilarea la aburi

Uleiurile esențiale se pot produce prin mai multe procese, însă, cel mai cunoscut este prin distilarea

la aburi, fiind format exclusiv din moleculele aromatice ale plantelor. Așadar, plantele, fie proaspete, fie uscate, sunt așezate într-un alambic.

Căldura și aburul ajută structura celulară a plantei să se descompună și să elibereze uleiul esențial.

Aburul și moleculele tranzitează printr-un tub, ajungând într-un rezervor de răcire unde se transformă

în lichid. Lichidul este o combinație între apă și ulei, fiind separate și evacuate prin sifonare.

Apa rămasă este, de asemenea, folosită în îngrijirea persoanele sensibile la uleiurile esențiale și a

bebelușilor. Uleiurile esențiale care se produc prin distilarea la abur sunt: uleiul esențial de lavandă, uleiul esențial de mentă, uleiul esențial de oregano, uleiul esențial de cimbru, uleiul esențial de tămâie și uleiul esențial de chiparos.

Presarea la rece

Acest procedeu este folosit, îndeosebi, pentru a produce uleiuri esențiale din citrice. Cojile citricelor sunt strivite și presate, apoi uleiurile sunt recoltate. Totuși, specialiștii recomandă ca citricele folosite în presarea la rece să fie organice, deoarece coaja acestora absoarbe pesticidele și insecticidele.

Prin presarea la rece se obțin următoarele uleiuri esențiale: uleiul esențial de lămâie, uleiul esențial de portocală, uleiul esențial de mandarină, uleiul esențial de grepfrut, uleiul esențial de bergamotă.

Contactul cu o materie grasă

Acest procedeu este mai costisitor și de lungă durată, însă este necesar atunci când dorim să producem ulei esențial din petale de flori. Moleculele aromatice ale acestor petale ar fi distruse prin distilarea la aburi, motiv pentru care se folosește altă tehnică, și anume contactul cu o materie grasă.

Florile petalelor se așează pe o suprafață, apoi se ung cu un solvent gras, schimbând petalele zilnic, timp de 21 de zile. Solvenții grași folosiți se distilează, obținându-se o cantitate foarte mică de ulei esențial. Prin această tehnică, se obțin următoarele uleiuri esențiale: ulei esențial de iasomie, de trandafir și de floarea de portocal.