Ucraina se pregăteşte să atace Peninsula Crimeea ocupată de Rusia

Ucraina se pregăteşte să atace Peninsula Crimeea de la Marea Neagră, anexată de Rusia în 2014, precum şi Flota Rusă de la Marea Neagră staţionată acolo, potrivit unui oficial guvernamental ucrainean, citat marţi de agenţia DPA, potrivit Agerpres.
„Primim capabilităţi anti-navă şi mai devreme sau mai târziu vom viza flota”, a declarat unul dintre vice-miniştrii ucraineni ai apărării, Volodîmîr Havrîlov, pentru ziarul The Times în timpul unei vizite la Londra.
„Rusia va trebui să părăsească Crimeea dacă ei doresc să existe ca ţară”, a adăugat el.
Recăpătarea Insulei Șerpilor, un pas important pentru Ucraina
Potrivit lui Havrîlov, recăpătarea Insulei Şerpilor, ocupată de Moscova la începutul invaziei, a fost un prim pas.
„Suntem gata să-i luăm la ţintă peste tot în Marea Neagră, dacă avem această capacitate”, a adăugat el.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacţionat spunând că remarcile lui Havrîlov confirmă necesitatea „operaţiunii militare speciale”, denumirea oficială a războiului în Rusia şi care urmăreşte, printre altele, „denazificarea” şi „demilitarizarea„ Ucrainei.
Potrivit secretarului de presă prezidenţial rus, astfel de declaraţii ce conţin „pretenţii asupra teritoriului Rusiei vorbesc încă o dată despre corectitudinea operaţiunii speciale”.
„Numai prin astfel de mijloace Ucraina poate fi eliberată de asemenea reprezentanţi ai conducerii”, a mai declarat Peskov, potrivit agenţiei oficiale de presă ruse TASS.
Pe Insula Șerpilor a fost din nou arborat steagul Ucrainei
Ucraina informează că steagul țării a fost din nou arborat pe Insula Șerpilor. Steagul ucrainean a fost arborat din nou pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, a declarat o purtătoare de cuvânt a armatei ucrainene, după ce trupele ruse s-au retras din avanpostul strategic, în urmă cu două săptămâni.
„Teritoriul [Insula Șerpilor] a fost returnat jurisdicției Ucrainei”, a declarat Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar de sud al Ucrainei, într-o conferință de presă, conform Al Jazeera.
După retragere, Rusia își bombardează propriile instalații de pe Insula Șerpilor
Forțele ruse au încercat să își bombardeze propriile instalații de pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, după retragere, astfel încât acestea să nu poată fi folosite ucraineni, susține analistul militar Michael Clarke.
Trupele ruse s-au retras joi de pe Insula Șerpilor, iar vineri au fost acuzate de armata ucraineană că folosește avioane SU-30 pentru a ataca insula cu bombe cu fosfor.