Tratamente si Remedii Naturiste Pentru Ficat

Despre ficat si rolul sau in organism
Ficatul este un organ mare, carnos, care se afla pe partea dreapta a abdomenului. Cantarind intre 1.44 si 1.66 kg, este de culoare maro-roscat si se simte cauciucat la atingere. In mod normal, ficatul nu poate fi palpat, caci este protejat de cutia toracica.
Ficatul este aproximativ triunghiular si este format din doi lobi: un lob drept mai mare si un lobul stang mai mic. Lobii sunt separati de ligamentul falciform, o banda de tesut care il mentine ancorat de diafragma.
Un strat de tesut fibros numit capsula lui Glisson acopera exteriorul ficatului. Aceasta capsula este acoperita in continuare de peritoneu, o membrana care formeaza captuseala cavitatii abdominale.
Acest lucru ajuta la mentinerea ficatului in pozitie si il protejeaza de daune fizice.
Ca si pozitionare mai exacta, ficatul este situat deasupra si in stanga stomacului si sub plamani. Sub ficat se afla vezica biliara, parti ale pancreasului si intestinelor – impreuna, ele lucreaza la digetia, absorbtia si procesarea alimentelor.
Ficatul este cel mai mare organ solid si cea mai mare glanda din corpul uman. Indeplineste peste 500 de sarcini esentiale bunei functionari a organismului si este singurul care se poate regenera.
Pielea este singurul organ mai greu si mai mare decat ficatul.
Clasat ca si parte a sistemului digestiv, rolurile ficatului includ detoxifierea, sinteza proteinelor si producerea de substante chimice care sa ajute la digestia alimentelor.
Ficatul este clasificat ca o glanda si asociat cu multe functii. Este dificil de dat un numar precis, deoarece organul este inca in explorare, dar se crede ca ficatul indeplineste 500 de roluri distincte.
Principalele functii ale ficatului includ:
Productia de bila: bila ajuta intestinul subtire sa se descompuna si sa absoarba grasimile, colesterolul si unele vitamine. Bila consta din saruri biliare, colesterol, bilirubina, electroliti si apa.
Absorbtia si metabolizarea bilirubinei: Bilirubina se formeaza prin descompunerea hemoglobinei. Fierul eliberat din hemoglobina este stocat in ficat sau in maduva osoasa si folosit pentru a produce urmatoarea generatie de celule sanguine.
Sprijinirea cheagurilor de sange: Vitamina K este necesara pentru crearea anumitor coagulanti care ajuta la coagularea sangelui. Bila este esentiala pentru absorbtia vitaminei K si este creata in ficat. Daca ficatul nu produce suficienta bila, factorii de coagulare nu pot fi produsi.
Metabolizarea grasimilor: Bila descompune grasimile si le face mai usor de digerat.
Metabolizarea carbohidratilor: carbohidratii sunt stocati in ficat, unde sunt descompusi in glucoza si absorbiti in fluxul sanguin pentru a mentine nivelurile normale de glucoza. Ele sunt stocate sub forma de glicogen si eliberate ori de cate ori este nevoie de o explozie rapida de energie.
Depozitare de vitamine si minerale: ficatul stocheaza vitaminele A, D, E, K si B12. Pastreaza cantitati semnificative din aceste vitamine. In unele cazuri, vitaminele de cativa ani sunt pastrate ca rezerva. Ficatul stocheaza fier din hemoglobina sub forma de feritina, gata sa produca noi globule rosii. De asemenea, ficatul stocheaza si elibereaza cuprul.
Ajuta la metabolizarea proteinelor: Bila ajuta la descompunerea proteinelor pentru digestie.
Filtreaza sangele: ficatul filtreaza si elimina compusii din organism, inclusiv hormonii, cum ar fi
estrogenul si aldosteronul, si compusii din afara corpului, inclusiv alcoolul si alte droguri.
Functia imunologica: ficatul face parte din sistemul fagocitar mononuclear.
Contine un numar mare de celule Kupffer care sunt implicate in activitatea imunitara. Aceste celule distrug orice agenti care cauzeaza boli care ar putea patrunde in ficat prin intestin.
Productia de albumina: albumina este cea mai comuna proteina din serul sanguin. Transporta acizi grasi si hormoni steroizi pentru a ajuta la mentinerea presiunii corecte si pentru a preveni scurgerea vaselor de sange.
Sinteza angiotensinogenului: Acest hormon creste tensiunea arteriala prin ingustarea vaselor de sange atunci cand este alertat de producerea unei enzime numita renina in rinichi.
Capacitatea de regenerare a ficatului
Datorita importantei ficatului si a functiilor sale, evolutia s-a asigurat ca acesta se poate reinnoi rapid atata timp cat este mentinut sanatos. Aceasta abilitate este observata la toate vertebratele, de la pesti la oameni.
Ficatul este singurul organ visceral care se poate regenera.
Se poate regenera complet, atata timp cat ramane minim 25 la suta din tesut. Unul dintre cele mai impresionante aspecte ale acestei ispravi este ca ficatul poate reveni la dimensiunea si capacitatea anterioara fara nicio pierdere a functiei in timpul procesului de crestere.
Cele mai comune probleme ale ficatului
Hepatita
Hepatita este o inflamatie a ficatului. Afectiunea poate fi autolimitata sau poate evolua spre fibroza (cicatrici), ciroza sau cancer hepatic. Virusurile hepatitei sunt cea mai frecventa cauza a hepatitei din lume, dar alte infectii, substante toxice (de exemplu, alcool, anumite medicamente) si boli autoimune pot provoca, de asemenea, hepatita.
Exista 5 virusuri principale ale hepatitei, denumite tipurile A, B, C, D si E. Aceste 5 tipuri reprezinta cea mai mare ingrijorare din cauza poverii de boala si deces pe care le provoaca si a potentialului de aparitie a focarelor si a raspandirii epidemiei. In special, tipurile B si C duc la boli cronice la sute de milioane de oameni si, impreuna, sunt cea mai frecventa cauza de ciroza hepatica si cancer.
Hepatitele A si E sunt de obicei cauzate de ingestia de alimente sau apa contaminate. Hepatitele B, C si D apar de obicei ca urmare a contactului cu fluidele corporale infectate.
Infectia acuta poate aparea cu simptome limitate sau fara simptome sau poate include simptome precum icter (ingalbenirea pielii si a ochilor), urina inchisa la culoare, oboseala extrema, greata, varsaturi si dureri abdominale.