Tradiția din Sâmbăta lui Lazăr

Calendar ortodox 16 aprilie 2022. Zi importantă, plină de însemnătate, pentru credincioșii ortodocși. În Ajunul Floriilor –

sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, Biserica Ortodoxă prăznuiește Sâmbăta lui Lazăr.

Este ziua în care se face pomenirea morților și, în unele zone ale țării, se respectă o tradiție străveche.

Tradiția din Sâmbăta lui Lazăr

Potrivit Tradiției, în Sâmbăta lui Lazăr, ziua de dinaintea Intrării Domnului în Ierusalim, se mănâncă icre, urmând ca de

Florii să fie dezlegare la pește. Această tradiție a stârnit controverse de-a lungul timpului, întrucât nu toată lumea

este de acord cu ea. Sunt mulți care consideră că pește, icre și mâncare din pește se consumă, în Postul Paștelui, doar de Buna Vestire și de Florii.

Conform rânduielii Bisericii noastre, există două abordări ale acestei teme. Prima face referire la Tipicul cel Mare al

Sfântului Sava, cartea în care sunt prezentate regulile referitoare la desfăşurarea cultului divin pentru fiecare zi din an arată că, în Sâmbăta lui Lazăr, „la masă mâncăm fiertură cu untdelemn şi, dacă avem şi icre, atunci să se dea fiecăruia toate câte trei linguriţe şi să bea vin”.

Cea de-a doua este Triodul, cartea de cult în care sunt cuprinse textele și cântările din această perioadă liturgică, nu amintește nimic despre icre, ci spune doar că în această zi „vom mânca mâncare (sau fiertură) cu untdelemn şi vom bea vin”.

În Calendarul Ortodox nu este consemnată o dezlegare la icre în Sâmbăta lui Lazăr. Cert este că în această zi, Biserica face dezlegare la ulei și vin și tot acum se face pomenirea morților.

Sfinți sărbătoriți în Ajun de Florii – 16 aprilie 2022
În Ajunul sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim, Biserica Ortodoxă le cinstește pe Sfintele Mucenițe Agapi, Hionia și Irina – trei surori care au primit moarte martirică în anul 304 pentru că au refuzat să se închine idolilor, mărturisind cu tărie credința lor în Mântuitorul Iisus Hristos.

Tot astăzi se face pomenirea Sfinților Felix episcopul, Ianuarie preotul, Furtunat și Septemiu, a Sfinților mucenici Leonid, Harisa, Nichi, Galini, Calida, Nunehia, Vasilisa și Teodora, a Sfintei mucenițe Irina și a Sfântul mucenic Mihail Vurliotul.