Tradiția bujorilor de Constantin și Elena.
În ajunul sărbătorii de Constantin și Elena este bine să respecți tradiția bujorilor. Se spune că încă din seara de 20 mai este bine să aduci în casă cel puțin trei bujori îmbobociți.
Cu alți trei bujori, în ziua de Sfinții Împărați Constantin și Elena, unul dintre membrii familiei merge la biserică, pentru sănătate și spor în casă.
De asemenea, în ziua de 21 mai, din nicio casă nu trebuie să lipsească icoana Sfinților Împărați Constantin și Elena. Oricât de mică ar fi ea, trebuie să fie pusă la loc de cinste, iar în fața ei aprinsă o lumânare în ziua de sărbătoare. Se spune că icoana Sfinților Împărați ferește oamenii de pagubă și aduc bunăstare în familie.
Pe 21 mai, Biserica Ortodoxă face dezlegare la pește. Sfinții Constantin și Elena sunt considerați adevărați protectori ai creștinilor.
Constantin Graur sau Constantinul Puilor
În calendarul popular, această sărbătoare este cunoscută și sub denumirea de Constantin Graur sau Constantinul Puilor, pentru că se consideră că este sărbătoarea păsărilor. Este ziua în care păsările pădurii își învață puii să zboare.
Pe 21 mai nu se lucrează câmpul, pentru că în caz contrar holdele vor fi păgubite de păsările cerului. Femeile stropesc gospodăriile cu aghiasmă și aprind tămâie ca să alunge duhurile rele.
Se spune că cine va semăna porumb și ovăz după ziua de Constantin și Elena o va face în zadar pentru că totul se va usca.
În unele zone ale țării, în această zi, oamenii făceau un foc mare în curte și stăteau până seara târziu, în jurul lui.
O superstiție spune că nu este bine să hrănești păsările cerului în această zi, pentru că risipești sporul casei. Tot legat de păsări, de Constantin și Elena, cine alungă păsările care și-au făcut cuib la casă va avea necazuri tot anul.