Toți peștii de la 2 păstrăvării din Neamț au murit în câteva minute.

A fost stare de alertă în județul Neamţ după ce proprietarii a două păstrăvării au sunat Garda de Mediu și au anunțat că, în doar câteva

minute, absolut toți peștii din mai multe bazine au murit.

De vină ar fi o fabrică de ciment, care ar fi deversat accidental o cantitate foarte mare de amoniac în pârâul Bicaz, fiind înregistrate depășiri de peste 1.900 de ori ale concentraţiei admise.

A fost demarată o anchetă, iar localnicii au fost avertizați să nu folosească apa din pârâu, nici măcar pentru animale.

Alarma a fost dată luni după ce proprietarii a două păstrăvarii de pe pârâul Bicaz, în localitatea Taşca, au privit neputincioşi cum, în doar câteva minute, le-au murit toţi peştii.

Elena Sârbu, angajată păstrăvărie: „Paznicul era aici pe alee şi dintr-o dată a văzut peştii sărind din apă de parcă îi curenta cineva. Imediat şi-a dat seama că în câteva minute s-a albit apa, s-a făcut lapte. A venit şeful şi a constatat că este o intoxicaţie cu amoniac. Noi am avut în jur de 1.800 – 2.000 de kilograme de peşte.”

Comisarii Gărzii de Mediu au efectuat măsurători şi au constatat că în aval de fabrica de ciment valorile de amoniac erau de 1.900 de ori mai mari decât limitele normale. Au măsurat şi în amonte, dar aici valorile au fost normale. Măsurători au fost efectuate şi marți, după ce din baraj au fost deversate cantităţi mari de apă pentru a dilua amoniacul.