TERAPIE SAU CRIMĂ?! PRIMELE REZULTATE ALE NECROPSIEI LUI PETRICĂ MÂȚU STOIAN. CE AU GĂSIT MEDICII LEGIȘTI ÎN TRUPUL LUI

Terapie sau crimă?! Primele rezultate ale necropsiei lui Petrică Mâțu Stoian.

Cântărețul de muzică populară s-a stins din viață la vârsta de 61 de ani, sâmbătă seara.

În cursul zilei de miercuri, acesta a fost înmormântat în Cimitirul Ungureni din Craiova.

Bărbatul fusese internat pe secția ATI, după ce a mers la o clinică privată să facă terapie hiperbară, un tratament post-COVID.

Petrică Mâțu Stoian a murit la vârsta de 61 de ani, în spital. Bărbatul se afla internat pe secția de Terapie Intensivă, după ce starea de sănătate i s-a înrăutățit. Recent, artistul a mers la o clinică privată pentru un tratament post-COVID. Acesta făcuse terapie hiperbară. Profesor doctor Vladimir Beliș, academician şi fost șef al Institutului de Medicină Legală Mina Minovici, a vorbit despre moartea cântărețului de muzică populară.

Primele rezultate ale necropsiei lui Petrică Mâțu Stoian. Ce au găsit medicii legiști în trupul lui
Potrivit necropsiei, decesul lui Petrică Mâțu Stoian a survenit din mai multe cauze. Medicii legiști au descoperit că artistul a murit în urma unui stop cardio-respirator provocat de mai multe afecțiuni precum stenoză și regurgitare mitrală severă reumatismală, obezitate de grad 1 și insuficiență cardiacă. Prof. dr. Vladimiri Beliș a făcut o serie de declarații, arată Antena 3.

”Noi în medicina legală avem două categorii de morți: o moarte datorită unor cauze externe, cauze traumatice, traumatismele fiind de multe feluri. Şi o moarte datorită unor cauze interne care este urmarea unor boli. Cauza externă poate fi supra adăugată unei afecțiuni preexistente care ea în sine nu a dus la moarte şi moartea a fost declanșată de cauza externă pe acest fond. Trebuie făcută legătura cauzală între leziunea preexistentă care a rămas în stadiul mut clinic sau clinic fără să presupună o moarte iminentă, o boală de care suferea de mult timp. Dar când a apărut aceasta cauza externă a apărut o decompensare”, a explicat profesorul Vladimir Beliş.

Dacă Petrică Mâțu Stoian nu ar mai fi făcut tratamentul în camera hiperbară, ar fi avut o șansă să trăiască: „După părerea mea, da. În primul rând din informaţiile care le am starea lui de sănătate era relativ bună. Acest SARV-COV-2 este insuficient studiată, vă dați seama cât de insuficient studiat este tratamentul ei. Dată fiind starea sa clinică anterioară, există contraindicații aplicării acestui tratament de fizioterapie hiperbară. Trebuie să aibă nişte indicații foarte stricte, există nişte protocoale, există nişte standarde de aplicare. Nu ştiu în ce măsură acestea au fost aplicate. Este obligatoriu investigația în prealabil a stării fizice a individului care, dacă am înțeles eu bine, avea şi o insuficiență cardiacă prin stenoză mitrală.

Avea nişte boli care puneau sub semnul întrebării dacă era indicată sau nu o asemenea terapie. Coroborând toate aceste lucruri starea lui, insuficienta investigare înainte de a-l supune la acest tratament, el însuși suficient studiat.

Aplicat la SARS-COV-2 este prima oară, dar în general este un tratament relativ recent, aplicat în ultimii 10-20 de ani. Ori, dacă nu sunt respectate aceste condiţii, da-ţi-mi voie să spun că lăsând la o parte competența celui care a aplicat tratamentul, cu aşa ceva nu ne jucăm. Este nevoie neapărat de o colaborare interdisciplinară.

Ori această colaborare oricât respect aş avea faţă de oraşul în care s-a făcut acest tratament, da-ți-mi voie să cred că această competență o poate avea un centru universitar. Deci cu aceste tratamente care sunt insuficient cunoscute nu te apuci să faci o asemenea terapie în orice condiţii şi în orice localitate”, a spus prof. dr. Vladimir Beliş la Sinteza Zilei de la Antena 3.

De asemenea, potrivit Antena 3, la INML au fost trimise probe la autopsia artistului pentru a se afla dacă bărbatul a avut supradozaj de anticoagulant. Rezultatul va veni abia după o lună, deoarece probele trebuie să stea într-o expunere de substanțe. La autopsie s-a descoperit că Petrică Mâțu Stoian a suferit o ruptură alveolară, fiind motivul pentru care tușea cu sânge.

Petrică Mâțu Stoian a murit la 61 de ani, în spital
Petrică Mâțu Stoian a fost un interpret de muzică populară foarte îndrăgit și respectat. Săptămâna trecută, artistul a filmat, alături de colegii săi de breaslă, ediția care va putea fi văzută de Revelion, dar nimic nu prevestea nenorocirea. Bărbatul a ajuns de urgență la spital, după ce a acuzat stări de rău și începuse să tușească cu sânge. Potrivit medicilor, bărbatul suferea de bronhopneumonie post COVID şi cu stare septică. De câteva zile, artistul se afla în tratament post-COVID la o clinică privată din Caraș-Severin. Petrică Mâțu Stoian era imunizat cu ambele doze de vaccin împotriva noului coronavirus.

Sursa