Taxă nouă în România. Când va fi aplicată și cine o va plăti

Taxă nouă în România care va viza transportatorii rutieri. Este vorba despre noua taxă de rovinietă care vizează transportatorii. Potrivit ministrului Cătălin Drulă, taxa va fi aplicată, cel mai probabil, din anul 2024 și va viza doar traficul greu.

Noua taxă de rovinietă

Într-o intervenție la Digi 24, Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a spus că traficul greu va fi taxat în funcție de distanță și nu în funcție de timp, cum se procedează în prezent.

Noua taxă de rovinietă vizează numai traficul greu, celelalte autoturisme vor plăti rovinieta ca și până acum.

Sunt vizate autovehiculele care depășesc 7,5 t: camioane, tiruri și autocare.

În aproape toată Europa, în 23 din 27 de state membre, se taxează folosirea rețelelor de drumuri naționale, de autostrăzi ale țărilor respective, nu pe timp ca în România, unde cumpărăm o rovinietă valabilă o zi, o săptămână, o lună, un an, ci pe distanța parcursă, a precizat Ministrul Transporturilor.

Sistemul de taxare pentru traficul greu va fi introdus, cel mai probabil, din anul 2024. Cuantumul taxelor nu este stabilit deocamdată, dar ministrul spune că se va face un raport corect între transportul feroviar și cel rutier.

De fapt, aceasta a fost și ideea care a stat la baza implementării unei diferențe dintre taxele de rovinietă pentru mașinile mici și cele destinate traficului greu.

Cătălin Drulă a dat exemplul altor state unde mașinile mici plătesc în funcție de timp, iar traficul greu plătește vinietă în funcție de distanță.

Așa este și în Austria, pentru mașini mici se plătește vigneta austriacă în funcție de timp iar traficul greu plătește pe distanță parcursă. Sunt diverse metode și sisteme, unele implică un sistem montat la bordul camionului, altele sunt bazate pe camere care recunosc numărul de înmatriculare, a precizat Ministrul Transporturilor.

Ministrul promite că va fi stabilit un sistem de taxare corect și că pentru anumiți transportatori va fi o sumă mai mică de plată.