Statul roman si-a batut joc de Ivan Patzaichin in 2011! Ce pensie ajunsese sa primeasca marele campion

Marele sportiv Ivan Patzaichin a in.cetat din viata la varsta de 71 de ani, rap.us de o b.oala incurabila. In urma lui au ramas amintirile, momentele memorabile din sport, dar si nedreptatile facute ”Amiralului”.

Legenda canotajului romanesc a fost multiplu medaliat la Jocurile Olimpice si la Campionatele Mondiale, fiind considerat cel mai bun din istoria Romaniei la acest sport.

Nascut intr-un sat din Delta, Ivan Patzaichin a cucerit sapte medalii (patru de aur, trei de argint) la cele cinci editii ale Jocurilor Olimpice la care a participat, memorabila ramanand cursa de la Munchen 1972, cand a luat aurul desi a fost obligat sa concureze in serii cu pagaia rupta!

Ivan Patzaichin, umilit de statul roman in 2011: „Mi-a scazut pensia la jumatate!”

Ivan Patzaichin era suparat ca statul roman ii injumatatise pensia acum un deceniu, atunci cand criza economica globala determinase guvernul sa recurga la tot felul de masuri nepopulare.

“Mi-a scazut pensia cu jumatate. Luam 27 de milioane si acum mi-a venit 17, brut. Am reusit sa fac un liceu, o facultate, a doua facultate, am avansat toate gradele de profesor de sport, am fost antrenor emerit, incepand de la sergent major si pana la general”, declara atunci marele campion.

”La pensie am iesit colonel si, in rezerva, am fost trecut general. Nu m-am gindit ca o sa fim umiliti, asta e situatia. Adica eu nu cer sa mi se mareasca pensia, cer sa mi se dea exact atata cat merit”, a declaratt Ivan Patzaichin in 2011.

Pe langa pensie, Ivan Patzaichin a primit pana in ultima clipa a vietii si pensia viagera acordata pentru medaliile obtinute in cariera, in valoare de 16.635 lei pe luna.

Alaturi de marele campion, o suma similara au primit si Doina Melinte, Gabriela Szabo – ambele atletism, Georgeta Andrunache, Rodica Arba, Constanta Burcica, Viorica Susanu, Viorica Cogeanu, Marioara Trasca-Curelea, Elena Georgescu, Olga Homeghi, Doina Ignat, Elisabeta Lipa, Ioana Olteanu, Liliana Snep-Balan –toate canotaj, Gina Gogean, Sandra Izbasa, Andreea Raducan, Daniela Silivas, Simona Amanar, Ecaterina Szabo, Marius Urzica, Lavina Milosovici, Catalina Ponor, Nadia Comaneci – toate gimnastica, Nicu Vlad – haltere, Alina Dumitru – judo, Vasile Diba si Ivan Patzaichin – kaiac-canoe, Stefan Rusu – lupte, Gabriela Cirlescu, Loredana Dinu si Cristina Gherman – scrima.