Se extinde războiul lui Putin în Moldova? Anunț de ultima oră de la Chișinău

Șefa serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines, a declarat ieri că preşedintele Rusiei, Vladimir

Putin, nu intenţionează să îşi limiteze dorinţa de ocupare numai la regiunea Donbas din Ucraina, ci

vrea să extindă conflictul şi în regiunea separatistă Transnistria din R. Moldova.

Informaţiile existente nu indică un risc de extindere a războiului din Ucraina pe teritoriul Republicii Moldova, a transmis miercuri Ministerul Apărării de la Chişinău, la scurt timp după avertismentul venit din SUA.

La rândul său, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, aflat în vizită marți în Republica Moldova, declarase că este „îngrijorat de continuarea și posibila răspândire a războiului Rusiei din Ucraina”.
El a mai spus că va veni o vreme când negocieri de pace în Ucraina vor avea loc, dar nu vede o astfel de perspectivă în viitorul apropiat.

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a făcut apel la opinia publică să evite „orice speculaţii” şi „să nu scoată din context” declaraţiile directoarei Comunităţii Naţionale de Informaţii a SUA.

„Autorităţile Republicii Moldova sunt în strânsă cooperare şi schimb de informaţii cu partenerii ţării

noastre, inclusiv SUA. Instituţiile abilitate din ţara noastră examinează în continuare tot spectrul de

scenarii, care vizează evoluţiile de securitate din regiune, iar cumulul de informaţii nu indică

asupra riscului de extindere a războiului pe teritoriul nostru. Avem planuri clare de acţiuni pentru

prevenirea oricăror scenarii de destabilizare”, a transmis Ministerul Apărării de la Chişinău într-un comunicat, precizând de asemenea că prioritatea sa sunt „viaţa şi siguranţa cetăţenilor”.

Ministerul Apărării a mai atenţionat că scoaterea din context a declaraţiilor făcute de Avril Haines „creează stări de nelinişte şi frică în societate” şi a făcut apel la „calm şi discernământ”.

Rusia vrea „să extindă podul terestru până în Transnistria”
Șefa serviciilor de informaţii ale SUA, Avril Haines, a declarat marți că preşedintele rus Vladimir

Putin nu intenţionează să îşi limiteze dorinţa de ocupare numai la regiunea Donbas din Ucraina, ci vrea să extindă conflictul şi în Transnistria, regiune separatistă din Republica Moldova.

Citeste si: Vladimir Putin surprins alături de un bărbat misterios de Ziua Victoriei. Cine este tânărul despre care se vorbește că ar putea fi succesorul liderului rus

„Estimăm că preşedintele Putin se pregăteşte pentru un conflict prelungit în Ucraina, în care intenţionează în continuare să atingă obiective dincolo de Donbas”, a afirmat ea în cadrul unei audieri în Congres.

Serviciile de informaţii americane estimează că armata rusă vrea „să extindă podul terestru (în sudul Ucrainei) până în Transnistria”, a adăugat şefa Comunităţii Naţionale de Informaţii.

Potrivit oficialului american, este „posibil” ca forţele ruse să realizeze acest obiectiv în lunile următoare, „ele nu vor putea ajunge în Transnistria şi să includă Odesa fără a decreta o formă de mobilizare generală”, le-a mai spus ea aleşilor americani.