Schimbări în strategia NATO pentru protecția împotriva Rusiei. Alianța anunță o transformare fundamentală

NATO anunță o schimbare fundamentală în strategia sa de apărare ca urmare a invaziei Rusiei pe teritoriul ucrainian.

Nimic nu va mai fi la fel, pentru că statele membre alianței Nord-Atlantice, trebuie să ia măsuri pentru a fi în siguranță pe termen lung.

NATO pregătește o prezență militară permanentă la frontiera sa

NATO este în curs de elaborare a planurilor pentru desfăşurarea unei ”prezenţe militare permanente la frontiera sa, în

efortul de a lupta împotriva viitoarei agresiuni” din partea Rusiei. Anunțul a fost făcut de către secretarul general al alianței, care a precizat că această decizie face parte dintr-o resetare, o adaptare pe termen lung care presupune și o sporire a cheltuielilor pentru Apărare.

NATO lucrează la elaborarea unor planuri pentru o prezenţă militară permanentă la frontiera sa în efortul de a lupta împotriva unei viitoare agresiuni ruse, a precizat Jens Stoltenberg.

Potrivit spuselor sale, Alianța Nord-Atlantică se află în mijlocul unei transformări fundamentale care va reflecta consecinţele pe termen lung ale acţiunilor preşedintelui Vladimir Putin.

Un alt aspect important din declarația reprezentantului NATO este acela că ceea ce vedem acum este o nouă realitate, o nouă normalitate pentru securitatea europeană, motiv pentru care le-a cerut comandanților militari să vină cu variante pentru o adaptare pe termen lung.

Secretarul NATO: războiul a avut deja consecințe pe termen lung pentru securitatea noastră
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că indiferent când și cum se încheie războiul din Ucraina, acesta a avut deja consecințe pe termen lung pentru securitatea statelor membre alianței și acesta este motivul pentru care NATO trebuie să se adapteze la noua realitate.

În cea de-a 46-a zi de război, oficialii britanici spun că au fost găsite dovezi că Rusia a folosit dispozitive explozive improvizate (IED) pentru “a provoca victime, a scădea moralul şi a restricţiona libertatea de mişcare a Ucrainei”. Totodată același voci susțin că Moscova recrutează personal eliberat din serviciul militar inclusiv din Transnistria.

În mesajul său de duminică, 10 aprilie, președintele Volodimir Zelenski, a delcarat că ținta lui Putin nu este doar Ucraina, ci întregul proiect european, motiv pentru care este atât de important să se pună acum capăt acestui război. Totodată, liderul ucrainian a anunțat că armata sa este pregătită să înfrunte o nouă ofensivă din partea forțelor rusești, însă dorește, pe de altă parte, și reluarea negocierilor pentru pace.