Schimbări importante privind concediul medical începând de duminică.
De duminică întră in vigoare o serie de schimbări importante în privința concediilor medicale.
Se anunță o serie de modificări în cadrul mecanismului de care beneficiază angajații din România atunci când au probleme medicale.
Începând de duminică se schimbă mai multe reglementări cu privire la modul de acordare a unui concediu medical. Acestea vor intra în vigoare începând cu data de 1 august. Astfel, pentru fiecare episod de boală obişnuită măsura se va elibera în cel puţin două etape.
În primul rând se va avea în vederea recuperarea capacităţii de muncă a persoanei asigurate, adică ne vor ajuta să avem nevoie de cât mai puțin concediu şi reinserţiei socio-profesionale, adică revenirea celor aflați în concediu medical la viața de dinainte. Noile detalii au fost transmise vineri de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Bonus pentru părinți de la CNAS
Mai mult, tot de duminică, 1 august, toți asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copiilor cu afecţiuni grave în vârstă de până la 18 ani (cum este normal), nu până la 16 ani, așa cum s-a întâmplat până în prezent.
Cum funcționează noul mecanism de acordare a unui concediu medical
Practic, a fost introdus un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical. Fiecare român angajat are dreptul la concediu medical în cazul incapacităţii temporare de muncă pentru boli obişnuite. Noile prevederi se referă la evaluarea stării de sănătate şi monitorizarea pacienţilor de către medicii de familie sau medicii specialisti prin întocmirea unui plan de urmărire a evoluţiei afecţiunii, pentru a determina exact starea pacientului și gradul său de refacere.
Mai mult, potrivit schimbărilor, în cazul în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul de concediu medical în continuare poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează.
„Medicul de familie va acorda în prima etapă maxim 4 zile de concediu medical, cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă maxim 15 zile, cu încadrarea în limita maximă de 30/31 zile/lună, respectiv 90 de zile pe an”, se arată în comunicatul CNAS.