Salarii mai mici pentru români. Ei sunt cei mai afectați angajați

Institutul Național de Statistică indică scăderi importante ale câștigului salarial mediu net din luna mai 2021, comparativ cu luna aprilie 2021.

În luna mai, salariul mediu net a scăzut cu 1,9% față de luna anterioară, ajungând la 3,492 lei.

Au scăzut salariile în România
Potrivit INS, câștigul salarial mediu nominal brut a fost, în luna mai 2021, de 5.695 lei, cu 109 lei, adică -1,9% mai mic decât în luna anterioară.

Explicația vine din faptul că în lunile precedente angajații au primit prime pentru sărbătorile Pascale, ori alte drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri.

Scăderile pot fi puse și pe seama nerealizărilor de producție sau a încasărilor mai mici în unele activități economice.

Cele mai mari scăderi salariale s-au înregistrat în asigurări, în sănătate, reasigurări și fonduri de pensii, extracția minereurilor metalifere, în telecomunicații și activități auxiliare pentru intermedieri financiare, în silvicultură, exploatare forestieră, industria metalurgică, fabricarea produselor din tutun și lista continuă.

Totuși au fost domenii de activitate unde câștigurile salariale au înregistrat creșteri. Este vorba despre sectorul bugetar unde s-a înregistrat o creștere de 5,3 %, ca urmare a faptului că profesorii au fost plătiți cu ora.

Au fost creșteri salariale și în alte sectoare, dintre care amintim: extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (+14,5%), activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi aeriene, hoteluri şi restaurante (între 3,5% şi 6,5%), fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, prelucrarea lemnului.

Raluca Turcan – vești pentru cei care își caută loc de muncă
Ministrul Muncii a anunțat că a cerut Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă să organizeze mai des bursa locurilor de muncă, în toate orașele din țară. Raluca Turcan a spus că este important ca aceste evenimente să devină o obișnuință, pentru că ele pot facilita intrarea pe piața muncii a celor care se află în căutarea unui job, dar și a celor care au nevoie de sprijin pentru a deveni activi din cauza faptului că sunt în situații vulnerabile.

Totodată, ANOFM a anunțat că acordă stimulente pentru angajarea elevilor și a studenților pe perioada vacanței. Este vorba despre un stimulent de 250 de lei pe lună pe care angajatorul îl primește pentru fiecare elev și student încadrat în câmpul muncii.