S-a dat lege de la Guvern! Anunț important pentru românii cu rate la bănci

Vești bune pentru românii cu rate la bănci, care întâmpină dificultăți în a le achita, în condițiile valului de scumpiri la alimente și servicii.
Guvernul a aprobat actul normativ care prevede condiţiile în care se va putea face păsuirea de către bănci. Se va ţine cont de cât de afectaţi sunt clienţii de scumpirile din ultima perioadă.
Românii care își vor putea amâna ratele la bănci
Procedura pentru amânarea ratelor la credite a fost adoptată de Guvern.
Executivul a adoptat miercuri, 27 iulie, condițiile de amânare a ratelor la credite, care se va putea face pentru una, până la nouă luni, după publicarea normelor în Monitorul Oficial.
Este important de precizat că persoanele fizice împrumutate în cadrul „Prima Casă” și „Noua Casă” trebuie să aibă credite acordate până la 30 aprilie 2022 inclusiv pentru a beneficia de amânare.
De asemenea, finalul de rambursare a creditului trebuie să fie programat după data cererii de amânare a plăților.
Românii care vor să-și amâne plata ratelor la bănci trebuie să depună o cerere către banca unde au făcut împrumutul. Mai este nevoie și de o declarație pe proprie răspundere din care să reiasă că în ultimele trei luni i-au crescut cheltuielile cu 25% raportat la aceeași perioadă a anului trecut.
O condiție importantă pentru a beneficia de amânarea plății ratelor este să nu fi avut restanțe în ultimele șase luni.
Românii se vor duce la bancă cu o declaraţie pe proprie răspundere că le-au crescut cheltuielile, în ultimele trei luni, cu 25% faţă de o perioadă similară din anul anterior, a declarat Ministrul Finanțelor.
Ce spun economiștii despre amânarea plății ratelor
Deși această soluție pare o gură de aer proaspăt, economiștii atrag atenția că este periculoasă. Ei recomandă să apeleze la amânarea plății ratelor românii care vor fi capabili financiar să achite aceste rate, cu tot cu dobânzi.
Amânarea ratelor nu înseamnă dispariția lor. La un moment dat le vom plăti, iar dobânzile vor fi din ce în ce mai mari, în condițiile în care indicele ROBOR la 3 luni a ajuns la un nivel record de 7,71%.
Este important de precizat că ratele pot fi amânate pentru o perioadă cuprinsă între o lună și nouă luni.
Băncile vor analiza cererile și vor comunica aprobarea sau respingerea prin scrisoare sau email, în maximum 30 de zile calendaristice de la data primirii solicitării complete.