Rusia ameninţă SUA pentru livrările de arme către Ucraina. Nota diplomatică de protest a ajuns în Washington Post

Rusia a trimis un avertisment oficial către SUA cu privire la livrările de armament în Ucraina, ameninţând că ar putea avea „consecinţe imprevizibile”.

Rusia a trimis în această săptămână o notă diplomatică oficială Statelor Unite în care avertizează că livrările de arme

ale SUA şi NATO către Ucraina trebuie să înceteze, altfel vor fi „consecinţe imprevizibile”.

Nota diplomatică, a cărei copie a ajuns şi la The Washington Post, a sosit în momentul în care preşedintele Biden a

aprobat creşterea numărului de arme furnizate Ucrainei într-un pachet în valoare de 800 de milioane de dolari, inclusiv

obuze de 155 mm – piese de artilerie cu rază lungă, drone de apărare de coastă şi vehicule blindate, precum şi arme portabile suplimentare antiaeriene şi antitanc şi milioane de cartuşe de muniţie.

Statele Unite au facilitat, de asemenea, transportarea către Ucraina de sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acţiune, inclusiv transportarea de lansatoare slovace S-300 din epoca sovietică de fabricaţie rusă cu care forţele ucrainene sunt deja antrenate.

Statele Unite vor instala un sistem de rachete Patriot în Slovacia. Livrarea armelor, despre care oficialii americani au spus că va ajunge în câteva zile în primul val, se desfăşoară ca urmare unui apel urgent făcut către Biden din partea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, deoarece există informaţii că forţele ruse se mobilizează pentru un nou atac major asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei şi de-a lungul fâşiei de coastă care leagă Crimeea ocupată de ruşi în sud.

Trupele ruse s-au retras în mare parte din partea de nord a ţării, inclusiv din jurul capitalei Kiev, în urma înfrângerilor umilitoare mulţumită armatei ucrainene şi ale forţelor de rezistenţă locale. „Ceea ce ruşii ne spun în mod privat este exact ceea ce am spus lumii în mod public – că cantitatea masivă de asistenţă pe care am oferit-o partenerilor noştri ucraineni se dovedeşte extraordinar de eficientă”, a spus un oficial înalt al administraţiei, care a vorbit sub anonimat.

Război în Ucraina. Putin a ordonat bombardamentele, se anunţă un weekend sumbru
Departamentul de Stat a refuzat să comenteze conţinutul notei diplomatice de două pagini sau orice răspuns al SUA. Experţii din Rusia au sugerat că Moscova, care a etichetat convoaiele de arme care vin în ţară drept ţinte militare legitime, dar nu le-a atacat până acum, s-ar putea pregăti să facă acest lucru.

„Au vizat depozitele de aprovizionare din Ucraina care conţineau aceste provizii”, a declarat George Beebe, fost director de analiză a Rusiei la CIA şi consilier pentru Rusia al fostului vicepreşedinte Dick Cheney. „Adevărata întrebare este dacă depăşesc încercarea de a ţinti [armele] pe teritoriul ucrainean, încearcă să lovească ei înşişi convoaiele de aprovizionare şi poate ţările NATO de la periferia ucrainei” care servesc drept puncte de transfer pentru proviziile americane.

Dacă forţele ruse se împotmolesc în următoarea fază a războiului, aşa cum au făcut-o în prima, „atunci cred că şansele ca Rusia să ţintească convoaiele de aprovizionare NATO pe teritoriul NATO cresc considerabil”, a spus Beebe. „A existat o presupunere din partea multora dintre noi în Occident că am putea furniza ucrainenii într-adevăr fără limite şi să nu suportăm riscuri semnificative de represalii din partea Rusiei”, a spus el. „Cred că ruşii vor să trimită un mesaj aici că nu este adevărat”.

Nota diplomatică a fost datată marţi, când s-a scurs pentru prima dată vestea despre noul pachet de arme care a adus suma totală a ajutorului militar american acordat Ucrainei de la invazia din 24 februarie la 3,2 miliarde de dolari, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.