Rusia amenință estompat România și Polonia. Orice stat care pune Ucrainei la dispoziție aeroporturi este considerată parte a conflictului

Orice țară care ajută Ucraina prin aerodromurile și aeroporturile sale pentru a ataca Rusia poate fi considerată drept o

nouă parte din conflict, a anunțat duminică un purtător de cuvânt al ministerului Apărării din Rusia, citat de Reuters.

„Folosirea rețelelor de aeroporturi sau aerodromuri ale altor țări pentru a găzdui aeronave militare ucrainene și

utilizarea lor ulterioară împotriva forțelor armate ruse poate fi considerată ca o implicare a acestor state într-un conflict armat

”, a spus purtătorul de cuvânt Igor Konașenkov, citat de agenția de presă Interfax.

Citeste si: Macron şi Putin au vorbit două ore la telefon. Dezvăluirea șocantă a președintelui rus: este hotărât să-și atingă obiectivele din Ucraina ,,prin negocieri sau prin război”

Declarațiile vin în contextul în care prin Polonia și România, țări învecinate cu Ucraina, sunt așteptate ajutoare

militare din partea Vestului, fără a fi specificat dacă acestea sunt făcute pe cale terestră sau aeriană.
Avion de vânătoare returnat

De curând, România a returnat Ucrainei avionul de vânătoare Suhoi Su-27, după ce acesta a aterizat pe aeroportul din Bacău.

În aceste momente, Polonia discută cu SUA cu privire la identificarea unei soluții prin care să ofere Ucrainei avioanele

sale de vânătoare MIG-29.Un posibil scenariu ar putea fi ca piloții ucraineni să meargă să le preia personal de pe aeroporturile din Polonia, dacă va fi necesar acest lucru.
Amenințarea Rusiei
Amenințarea venită din partea Rusiei este că statele care pun la dispoziție Ucrainei aeroporturile sunt considerate beligerante după ce în cursul zilei de ieri, președintele rus Vladimir Putin a făcut declarații tranșante prin care NATO să creeze o zonă de excludere a spațiului aerian de deasupra Ucrainei.

Vladimir Putin a atras atenția că instituirea unei zone de excludere aeriană în Ucraina ar face ca Rusia să considere țările care ajută drept parte a conflictului actual.

Acesta a mai adăugat că sancțiunile masive pe care Occidentul le-a impus Rusiei „seamănă cu o declarație de război, dar nu este încă”.

,„Am spus acest lucru la începutul operaţiunii şi am spus-o înainte de a se lua această decizie. O decizie dificilă, fără

îndoială”, a declarat Putin, încadrul unei întâlniri alături de însoţitoarele de zbor ale companiilor aeriene ruse, transmisă de televiziunea publică, citat de G4media.ro .

Liderul de la Kremlin a spus că totul merge conform planului în Ucraina, iar trupele rusești își vor îndeplini obiectivele în cadrul ”operaţiunii militare speciale”, aşa cum o numeşte Vladimir Putin notează Reuters.

Legea marțială nu va fi introdusă în Rusia
Potrivit AFP, Vladimir Putin a anunțat că nu va introduce legea marțială în Rusia, ținând cont de zvonurile potrivit cărora ar avea în plan o astfel de decizie, cauza fiind conflictul lansat chiar de el în Ucraina.

„Legea marţială este pusă în aplicare (…) în caz de agresiune, în special în regiunile în care au loc lupte.

Noi nu avem o astfel de situaţie şi sper că nu va interveni”, a spus liderul de la Kremlin, fiind întrebat de angajații companiei aeriene ruse Aeroflot.

Vladimir Putin a spus că își dorește ca Ucraina să fie „demilitarizată”, „denazificată” și să dețină un statut neutru.