Rusia a eliberat primele paşapoarte pentru locuitorii din Herson, orașul ucrainean cucerit aproape în totalitate de ruși: „Începe o nouă epocă”

Guvernul de la Moscova a emis sâmbătă primele pașapoarte rusești pentru câțiva cetățeni ucraineni din orașele ocupate de trupele ruse.

Rusia a emis sâmbătă primele sale paşapoarte pentru locuitori din Herson, oraş din sudul Ucrainei ocupat de trupele Moscovei.

Conform agenţiei oficiale TASS, 23 de locuitori din Herson au primit, în cadrul unei ceremonii, paşaport rus, o „procedură simplificată” permisă datorită unui decret semnat la sfârşitul lunii mai de preşedintele rus Vladimir Putin.

„Toţi locuitorii noştri din Herson vor să obţină un paşaport şi cetăţenia (rusă) cât mai repede posibil”, a dat asigurări în timpul ceremoniei Vladimir Saldo, şeful administraţiei pro-ruse din regiune, citat de TASS.

„Se deschide o nouă epocă pentru noi (…) Este documentul cel mai important pe care îl deţine o persoană în viaţa sa”, a precizat el apoi pentru agenţia RIA Novosti.

Autoritățile proruse din Herson au spus că date emiterii acestor prime pașapoarte ruse a fost aleasă pentru a coincide cu Ziua Naţională a Rusiei, care e pe 12 iunie.

Armata rusă a cucerit aproape în totalitate regiunea Herson încă de la începutul războiului izbucnit în Ucraina. Decretul semnat de Kremlin la sfârşitul lunii mai, care autorizează autorităţile locale pro-ruse să emită paşapoarte locuitorilor, vizează de asemenea şi regiunea Zaporojia, controlată în parte de Moscova.

Ucraina a denunţat instaurarea acestei proceduri speciale, spunând că este o „încălcare flagrantă” a integrităţii sale teritoriale „Decretul prezidenţial rus este nul din punct de vedere juridic şi nu va avea consecinţe” asupra „apartenenţei locuitorilor din teritoriile ocupate temporare de Rusia la cetăţenia ucraineană”, a transmis Ministerul ucrainean al Afacerilor Externe.