Românii, obligaţi să poarte iar mască odată cu valul al patrulea al pandemiei? Valeriu Gheorghiță a oferit explicaţii

Românii, obligaţi să poarte iar mască odată cu valul al patrulea al pandemiei?

Aceasta este întrebarea care stă pe buzele tuturor românilor. Valeriu Gheorghiță a oferit explicaţii despre o eventuală creştere a numărului de cazuri de COVID-19 din toamnă!

Românii, obligaţi să poarte iar mască odată cu valul al patrulea al pandemiei
Multă lume vorbește în ultima vreme despre un eventual val al patrulea al pandemiei și despre posibilitatea de a ne întoarce la masca de protecție din toamnă. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a spus că această măsură se aplică doar în zonele aglomerate, acolo unde riscul de infectare este mare.

„Acum s-a renunțat la obligativitatea ei, dar nu înseamnă că nu trebuie să o purtăm când intrăm în zone aglomerate, unde expunerea la persoane e crescută, iar riscul de infectare e mare“, a spus medicul militar.

Valeriu Gheorghiță a mai precizat că este greu de spus care va fi situația în viitor și dacă vom avea parte de un val patru al pandemiei de coronavirus. Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare îi îndeamnă pe români să se vaccineze cu schema completă pentru COVID-19. După ce numărul persoanelor imunizate va crește, autoritățile se vor gândi și la varianta de a include și cea de-a treia doză a celor deja vaccinaţi.

„Această a treia doză este în perspectiva acestor variante virale în care se observă o scădere a activităţii neutralizante a anticorpilor, chiar a celor obţinuţi din vaccinare.

Dacă ne e teamă de variante virale, trebuie să creştem numărul celor vaccinaţi şi nu să administrăm o a treia doză celor vaccinaţi deja cu o schemă completă. Şi aici vorbim deja de 3,3 miliarde de doze administrate la nivel global, însă populaţia ţărilor în curs de dezvoltare are o rată de acoperire vaccinală de circa unu la sută”, a spus Valeriu Gheorghiţă, la Digi24.