România, la un pas de catastrofă naturală | Avertismentul unui expert în fenomene meteo extreme: “Acesta este cel mai puternic semnal de alarmă”

Seceta pedologică şi fenomenele meteo extreme îngenunchează România. Bogdan Antonescu, expert fenomene meteo extreme, explică factorii care au condus la această situaţie şi ce ne aşteaptă în perioada următoare.
Întrebat cum de ne aflăm într-o astfel de situație şi dacă şi noi ca societate avem vreo contribuție negativă care a generat apariţia acestor fenomene, Bogdan Antonescu, expert fenomene meteo extreme, a precizat:
“Cauzele, sunt combinate, dacă vreți, pe de o parte, lucruri care țin de variabilitate naturală, de ce se întâmplă în mod normal în atmosferă. Și atunci putem să avem perioade în care avem precipitații excedentare, perioade cu secetă prelungită sau perioade cu valuri de căldură.
Exact ce avem acum. Iar lucrurile astea se pot întâmpla în mod natural în atmosferă, asta pentru că circulația la scară mare este de asemenea natură încât nu avem precipitații într-o anumită regiune, iar în alte regiuni avem mult prea multe precipitații, de exemplu.
Dar peste ceea ce înseamnă o variabilitate naturală acum trebuie să adăugăm contribuția noastră, faptul că, datorită emisiilor gazelor cu efect de seră, am crescut temperatura medie globală și atunci perturbăm tot ceea ce înseamnă echilibru în sistemul climatic.
Și rezultatul este ce vedem acum, o combinație de variabilitate naturală plus schimbări climatice.
E greu de spus acum dacă strict evenimentul de care vorbim, seceta din România, îl putem atribui schimbărilor climatice.
Dar știm, din contextul general, că schimbările climatice înseamnă mai multe valuri de căldură cu temperaturi mai ridicate și că înseamnă precipitații mai puține în numite regiuni în cum ar fi bazinul Mării Mediterane.
Ce este cupola de foc, cum s-a format şi cum ne afectează?
Cupola de foc înseamnă practic o regiune cu presiune ridicată. Înseamnă că nu avem mișcări pe verticală care înseamnă aer ridicat de la sol care condensează și formează norii.
În cazul unei zone cu presiune ridicată, practic, nu avem niciun fel de nori, suprafața este expusă direct radiației solare.
Mișcările care apar de la suprafață și care încearcă să echilibreze cumva temperaturile în atmosferă sunt suprimate și atunci practic avem o zonă în care avem stabilitate și în care avem suprafață iradiată solar în continuu de-a lungul zilei.
Căldura se acumulează în acea regiune și atâta timp cât avem zona aceasta de presiune ridicată avem asociată cu ea un val de căldură sau putem să avem de asemenea și un transport de masă de aer dinspre Sahara, de exemplu, și atunci avem un val de căldură, această cupolă de căldură.
Fenomene meteo extreme, mai dese şi mai violente
Nu e un fenomen nou, dar este un fenomen care este asociat cu valurile de căldură și de aici toate celelalte fenomene, incendii de vegetație sau perioade cu secetă prelungită.