RO-Alert stați în case dacă sunteți din București, avertizare majoră emisă de ANM

Autoritățile din România au decis emiterea unei informări RO-ALERT de extremă urgență, urmează ca vremea să fie radical de drastică cu fenomene severe.

„În intervalul menționat, vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și, izolat, grindină.

Aceste fenomene se vor semnala în zilele de vineri și sâmbătă (11 și 12 iunie), îndeosebi după-amiaza și seara, în zonele de deal și de munte, precum și în sudul, centrul și estul teritoriului.

Începând din noaptea de sâmbătă spre duminică (12/13 iunie), aria ploilor însemnate cantitativ se va extinde treptat dinspre nord-vest și va cuprinde duminică (13 iunie) toate regiunile. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp și, pe arii restrânse, 25…50 l/mp.”

Pe parcursul zilei de vineri (11 iunie) în Oltenia, jumătatea de vest a Munteniei, sudul și estul Transilvaniei, nordul Moldovei și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și grindină. În intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.”

Avem și un cod portocaliu care indică averse torențiale care vor cumula 35/50 de l/mp și restul fenomenelor menționate anterior. Zonele afectate sunt: Județul Gorj: Motru, Rovinari, Turceni, Bâlteni, Mătăsari, Plopșoru, Drăguțești, Fărcășești, Negomir, Slivilești, Borăscu, Urdari, Văgiulești, Bolboși, Drăgotești, Cătunele, Telești, Godinești, Câlnic, Glogova, Samarinești, Ciuperceni; Județul Mehedinţi: Strehaia, Corcova, Bala, Șișești, Prunișor, Broșteni, Florești, Căzănești, Voloiac, Husnicioara, Șovarna;