Revoltă în cimitir! Decizia autorităților a fost picătura care a umplut paharul

Revoltă în cimitir! Decizia autorităților a fost picătura care a umplut paharul orădenilor, care se văd în situația de a nu mai putea folosi în cimitir coroanele de plastic și pe cele cu inserții de sârmă, considerate a nu fi biodegradabile.
Revoltă în cimitir! Preocupările autorităților din Oradea cu privire la protejarea mediului au intrat în conflict cu comunitatea locală.

Cu toate acestea, preoți și primari din toată țara urmează exemplul dat de directorul ADP-ului orădean.

Revoltă în cimitir! ”Va fi greu să schimbe mentalităţile oamenilor”
Comercializarea coroanelor de plastic și a celor cu inserții de sârmă este interzisă la Oradea, începând de marți. Cu aceste obiecte nu se mai poate intra nici în Cimitirul Municipal.

Decizia a fost luată de Administrația Domeniului Public după ce s-a constatat că aranjamentele de plastic nu pot fi reciclate.

“Din 1 iunie vom interzice comercializarea coroanelor din plastic şi a celor cu inserţii de sârmă în pieţe.

La fel, voi da dispoziţie să se interzică intrarea în Cimitirul Municipal cu ele”, a anunţat directorul Administraţiei Domeniului Public, Liviu Andrica, citat de ebihoreanul.ro.

Andrica le-a comunicat personal decizia producătorilor şi comercianţilor din pieţe. “Unii au spus că va fi greu să schimbe mentalităţile oamenilor, alţii că nu vor putea face coroane cu aţă în loc de sârmă, dar majoritatea au început să se conformeze”, a declarat el, conform sursei citate.

Directorul ADP a îndemnat ca la cimitir să fie aduse flori, coroane mai mici din materiale biodegradabile.

Aranjamentele din plastic nu pot fi reciclate
El a luat decizia după ce a descoperit că aranjamentele din plastic nu pot fi reciclate fiindcă nu sunt ştanţate cu tipul materialului, iar cele din flori naturale cu inserţie din sârmă nu pot fi făcute compost fiindcă metalul blochează maşinile de tocat.

Depunerea lor la groapa de gunoi ca deşeuri nereciclabile ar provoca ADP-ului o cheltuială de 60.000 lei lunar, considerată enormă.

Interdicția intră în vigoare de marți, dar producătorii și comercianții din piețe au timp de acomodare trei luni.

Scăderea cererii a lăsat producătorii fără piaţă, astfel că ei iau în calcul să dea în judecată ADP.

“De când s-a dat anunţul nu mai vând nimic. Oamenii se tem să cumpere coroane din plastic, că poate nu-i lasă cu ele în cimitir, iar magazinele nu mai cumpără ca să nu rămână cu ele pe cap”, a declarat directorul Serplast Oradea, conform sursei citate.