Republica Moldova a intrat pe lista neagră

Republica Moldova pare că a ajuns pe lista neagră a Rusiei, după ce președintele Maia Sandu a decis promulgarea unei

legi. Acest lucru a atras o reacție incisivă venită din partea Ministerului rus de Externe și chiar o amenințare directă,

ce subliniază un „răspuns dur” din partea Rusiei.

După ce președinta Maia Sandu a promulgat legea prin care se interzice afișarea și utilizarea simbolurilor folosite în

actele de război din Ucraina, un răspuns dur și direct a venit din partea Ministerului rus de Externe.

Mai exact,

purtătoare de cuvânt a instituției, Maria Zaharova, a făcut o declarație în care lansează o amenințare directă pentru Republica Moldova.

Maria Zaharova a vorbit despre decizia președintelui Maia Sandu ca fiind „o adevărată trădare”, care va atrage, în cazul în care nu o să fie revocată, un răspuns dur din partea Rusiei.

„Înțeleg că și Moldova este sub presiune, dar sunt lucruri care nu pot fi trădate. Aceasta este o adevărată trădare.

Ne-am
exprimat opinia de principiu cu privire la această inițiativă legislativă, precum și cu privire la o serie de alte măsuri neprietenoase luate vinerea trecută de partea moldovenească.

Astfel de decizii provoacă, ca să spunem așa, o profundă îngrijorare și indignare. Chemăm Chișinăul să renunțe la o asemenea retorică sau vom răspunde și aceste răspunsuri vor fi dureroase.”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe.
MAE, prima reacție după declarația Mariei Zaharova
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a reacționat imediat după declarația făcută de Maria Zaharova, care a fost catalogată drept inacceptabilă. Ulterior, s-a decis convocarea ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.

„Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a luat act de declarația reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, făcută în cadrul briefingului din 20 aprilie, prin care se menține retorica neconstructivă și inacceptabilă la adresa Președintelui Republicii Moldova, iar evenimentele istorice sunt instrumentalizate în scopuri de propagandă.

Dat fiind limbajul inacceptabil utilizat în adresa șefei statului din partea reprezentantului oficial al diplomației ruse, MAEIE a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene