Război în Ucraina, ziua a 10-a. Sună sirenele în Kiev, lupte grele la Harkov şi Mariupol şi apeluri disperate ale preşedintelui Zelenski.

Noi bombardamente au început vineri seara la Kiev, iar sirenele răsunau şi dimineaţa în capitala Ucrainei, în timp ce

Kremlinul a confirmat o a treia rundă de negocieri cu ucrainenii care ar urma să aibă loc în weekend într-un loc ţinut secret.

Război în Ucraina, ziua 10. Evacuarea civililor din Mariupol a fost amânată, potrivit autorităţilor locale, citate de BBC

. Ruşii sunt acuzaţi că nu respectă încetarea temporară a focului. Viceprimarul din Mariupol, Serhiy Orlov, a spus pent

ru BBC că oraşul este încă sub bombardament şi că există, de asemenea, rapoarte potrivit cărora luptele sunt în curs de

desfăşurare aproape de capătul traseului de evacuare. „Ruşii continuă să ne bombardeze şi să folosească artileria. Este o nebunie”, a spus Serhiy Orlov.

„Nu există încetare a focului în Mariupol şi nu există încetare a focului pe tot traseul. Civilii noştri sunt gata de avacuare, dar nu pot scăpa sub bombardament”, a adăugat acesta.

Ministerul rus al Apărării a anunţat că sâmbătă se vor deschide coridoarele umanitare din oraşele Mariupol şi Volnovakha. Un „regim de linişte” va fi implementat pentru ca populaţia civilă să părăsească oraşele, a precizat Ministerul Apărării.

Război în Ucraina, ziua 10. Viceprimarul din Mariupol, Serghei Orlov, a declarat, sâmbătă, pentru BBC, că dacă se respectă încetarea focului, până la 9.000 de civili pot pleca din oraş El a spus că au fost puse la dispoziţia civililor 50 de

autobuze, conform unei discuţii cu Joel Gunter de la BBC, care se află în Ucraina. „Negocierile pentru încetarea focului au continuat toată noaptea. Acordul a fost încheiat cu doar câteva ore în urmă, s-a anunţat şi am confirmat că încetarea

focului a început la ora locală 9 dimineaţa. Am început imediat procedura noastră de a încerca să scoatem oamenii. Am aranjat 50 de autobuze şi credem că 5 – 6.000 de oameni pot ieşi cu autobuzul spre Zaporojie. Oamenii pot pleca şi cu

maşinile personale. Credem că în total 7 – 9.000 de persoane pot pleca, fie cu autobuzul, fie cu maşina particulară, dacă încetarea focului se menţine.

Nu circulă trenuri pentru că infrastructura feroviară a fost distrusă de trupele ruse. Nu avem încă nicio garanţie din partea Rusiei că încetarea focului va continua şi mâine. Lucrăm la asta acum. Oraşul a rămas fără infrastructură de patru zile, aşa că este dificil să aduci informaţii oamenilor”, a declarat viceprimarul.

Proteste la Herson
Război în Ucraina, ziua 10.

Evacuarea civililor din Mariupol va începe la ora 11.00, au anunţat oficialităţile locale, citate de Le Figaro. „Evacuarea populaţiei civile va începe la ora 11.00”, a anunţat Primăria, după un acord de încetare temporară a focului cu Rusia.

Sâmbătă, Ministerul rus al Apărării anunţase deschidere de coridoare umanitare pentru oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha.
Război în Ucraina, ziua 10. Forţele ruse vor înceta focul sâmbătă, la 10:00, ora Moscovei, ora 09.00, ora României, pentru a permite “coridoare umanitare” prin care să fie evacuaţi civili din oraşele ucrainene Mariupol şi Volnovaha, a anunţat Ministerul Apărării rus, citat de Interfax, transmit Reuters şi AFP.

Explozie uriașă în orașul Cernigău. În mijlocul nopţii, o explozie uriaşă a aprins cerul în oraşul Cernigău din nordul Ucrainei. Localitatea, aflată în calea trupelor ruseşti spre Kiev, se apără cu înverşunare, în ciuda bombardamentelor. În cursul zilei, cel puțin 50 civili au fost uciși într-un singur raid.

În nord-vestul Kievului, la Borodyanka, ruşii au bombardat un întreg cartier rezidenţial. S-a ales praful de casele şi de blocurile din oraşul situat la 60 de kilometri de capitala ucraineană.