Război în Ucraina, ziua 37. Rusia, amenințări directe pentru „țările neprietene”. Ce se întâmplă cu exportul produselor alimentare și agricole
Război în Ucraina, ziua 37. Putin nu mai vrea să vândă gaz decât pe ruble, Europa refuză „șantajul” și se pregătește să
facă față opririi complete a livrărilor. Trupele Rusiei se regrupează, dar nu se știe unde vor ataca
Cum se poziționează India în conflictul din Ucraina. Ce spun rușii despre alegere
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov s-a întâlnit cu omologul indian, Subrahmanyam Jaishankar, la New Delhi.
Oficialul de la Moscova a încercat să mențină puterile asiatice de partea sa în contextul sancţiunilor occidentale.
Lavrov a transmis că Rusia apreciază că India ”priveşte această situaţie în ansamblul faptelor şi nu doar într-un mod
unilateral”. În acelați timp, indianul a menţionat că țara lui a fost mereu ”în favoarea soluţionării diferenţelor şi disputelor prin dialog şi diplomaţie”.
”Continuăm să implementăm proiecte în domeniile energiei, ştiinţei şi tehnologiei, spaţiului cosmic, industriei farmaceutice”, a zis Lavrov.
Jaishankar a afirmat că relaţiile bilaterale au fost extinse, dar că vor avea discuţii detaliate despre ”mediul internaţional dificil” în curs.
”India, după cum ştiţi, a fost întotdeauna în favoarea soluţionării diferenţelor şi disputelor prin dialog şi diplomaţie”, a argumentat oficialul indian de rang înalt.
Ce amenințări a transmis Rusia „țărilor neprietene”. Produsele alimentare şi agricole ar putea fi limitate
Rusia, un important exportator mondial de grâu, ar putea limita livrările de produse alimentare şi agricole doar la ţările ”prietene”.
De remarcat că totul se întâmplă pe fondul sancţiunilor occidentale impuse Moscovei din cauza războiului Rusiei din Ucraina. Anunțul a fost făcut de Dmitri Medvedev, fostul preşedinte şi actual vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al ţării.
Acesta a ținut să sublinieze ”câteva puncte simple, dar importante despre securitatea alimentară în Rusia”, având în vedere sancţiunile impuse. “Majoritatea fac parte din politica agricolă a ţării de ani de zile”, a continuat el.
”Vom furniza produse alimentare şi agricole doar prietenilor. Din fericire, avem o mulţime şi niciunul nu se află în Europa sau America de Nord”, a subliniat oficialul rus de rang înalt.
Vă readucem aminte că Rusia furnizează grâu în mare parte Africii şi Orientului Mijlociu. În acest moment, Uniunea Europeană şi Ucraina sunt principalii concurenţi în comerţul cu grâu.
Prioritatea în aprovizionarea cu alimente este piaţa internă a Rusiei şi controlul preţurilor în interiorul ei, a mai argumentat Medvedev. Un alt detaliu aparte este acela că exporturile de produse agricole către ţările ”prietene” vor fi atât în ruble, cât şi în monedele naţionale ale acestora
Garanțiile de securitate au fost acordate. Convoiul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii care rămăsese blocat în Zaporojie a plecat spre Mariupol
Un convoi al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, format din trei vehicule, a părăsit Zaporijie. Acesta se îndreaptă, potrivit ultimelor informații, spre Mariupol cu scopul de a încerca să faciliteze evacuarea civililor din oraşul asediat.
Între timp au fost primite garanţii de securitate, adică încetarea focului, de la toate părţile. Scopul principal al convoiului va fi să faciliteze şi să însoţească evacuarea civililor din Mariupol în autobuzele puse la dispoziţie de guvernul ucrainean.
Totul trebuie să se întâmple într-o singură zi. De asemenea, echipa Crucii Roşii are rolul de a supraveghea evacuarea a sute de civili din Mariupol în cele 40 de autobuze puse la dispoziţie de guvernul ucrainean.