Raluca Turcan a făcut anunțul despre pensii. Se întâmplă de la 1 ianuarie

Ministrul Muncii Raluca Turcan a venit cu un nou anunț despre pensii.

Indexarea acestora se va face de la 1 ianuarie 2022. Ministrul spune că această indexare este imposibil de realizat la final de 2021.

Pensiile vor crește anul care vine cu un procent între 6% și 12%

Ministrul a ținut să menționeze că oricât s-ar vehicula în spațiul public că pensiile pot crește la final de 2021, acest lucru este imposibil. Pentru indexarea acestora este necesar un act normativ care nu mai are cum să fie emis. Tipărirea cupoanelor de pensie pentru luna decembrie a început deja și nu se mai pot face alte schimbări de ultim moment.

“O să vă spun un lucru care este imposibil de realizat şi anume indexarea pensiilor de la 1 decembrie.

De la 1 ianuarie le indexăm oricum. Am anunţat cu minim 6% şi, în funcţie de cum se aşază bugetul, venituri-cheltuieli, între 6 şi 12 procente este posibilă orice majorare. Însă unii îşi doresc foarte tare să crească de la 1 decembrie. Da, şi noi ne dorim, însă lucrul acesta se face legal, da?

Pentru a avea bază legală îţi trebuie un act normativ care să facă posibilă această indexare de la 1 decembrie, în condiţiile în care cupoanele de pensie se tipăresc deja în noiembrie. Deci noi, acum, tipărim taloanele de pensie pentru luna decembrie. Tehnic nu este posibil. De la 1 ianuarie le indexăm oricum”, a afirmat ministrul Muncii marţi seară, într-o emisiune la Profit.ro.

Începând cu luna ianuarie pensiile românilor vor crește cu un procent între 6% și 12%, în funcție de buget.

Totodată, ministrul Raluca Turcan a ținut să precizeze că în al doilea trimestru al anului viitor va fi “o primă prezentare” a legii pensiilor. Acesta va rezolva multe dintre discrepanțele de care se plâng pensionarii.

Abia la finalul anului următor, proiectul de act normativ va fi transmis Parlamentului, conform negocierilor cu Comisia Europeană pe marginea PNRR.